Designikonen Josef Frank – mönstrens mästare

Österrikaren Josef Franks formgivning hör i dag till det svenskaste som finns. Som ung var han en radikal arkitekt. Numera är han den goda smakens säkraste kort.

Frank föddes i Wien i en judisk medelklassfamilj. Redan som barn var han fascinerad av växtriket och färdigställde en egen flora med bland annat tulpan, krokus, ros och viol. Blommor som senare blev mönster på hans textilier.

Som ung arkitekt kom Josef Frank att tillhöra de djärva i Bauhausrörelsen i Tyskland. Men han tröttnade efterhand på funkisen och myntade i stället stilen accidentism, en nyare och ledigare arkitektur.

– Kanske var han socialist, han var i alla fall en stor humanist med ett socialt patos, säger Per Ahldén, intendent på Svenskt Tenn i Stockholm där Franks möbler och tyger säljs. Han ville skapa ett drägligt boende för alla samhällsklasser och ansåg att ett hem skulle vara trivsamt och inte så planerat i detalj. Han älskade mönstrade tyger och föreslog minst fem mönster per rum!

I början av 1930-talet kände Frank av de antisemitiska stämningarna i Europa och emigrerade med sin svenska fru, Anna Sebenius, till Sverige.
Estrid Ericson på Svenskt Tenn erbjöd honom arbete som formgivare. Tillsammans skapade Estrid och Josef en helt egen inredningskultur.
1934 slog Josef Frank igenom med dunder och brak på Lilje-valchs konsthall i Stockholm.

När Tyskland ockuperade Norge och Danmark, flydde paret Frank till Josefs bror i USA.
– Många av hans bästa mönster kommer till under exilåren, konstaterar Per Ahldén. Ensam vid sitt skrivbord i en lägenhet i New York skapade han de härliga surrealistiska och jazziga mönstren.

När vännen Estrid fyllde 50, skickade Josef Frank 50 nya textilmönster över Atlanten, som present. Dessa mönster är fortfarande basen på textilavdelningen för Svenskt Tenn.

I slutet av sitt liv var Josef Frank ändå inte nöjd. Han hade velat uträtta något större och socialt mer revolutionerande inom arkitekturen. Men han var för avancerad för den tidens smak, och bara ett par funkisvillor i Falsterbo i Skåne påminner om hans byggnadskonst.

Av: Ann-Kristin Rönnerbäck

Designikonen Josef Frank - mönstrens mästare
Gröna fåglar. Josef Frank älskade mönstrade tyger och uppfann en egen flora redan som barn. (Bredd 130 cm, bomull, 890 kr/m.)

Fakta om Josef Frank

Född: 1885 i Wien, Österrike.
Yrke: Professor i arkitektur.
Familj: Gift med svenskan Anna Sebenius, musikpedagog. Inga barn.
Mest känd för: De färgstarka, mönstrade tygerna för Svenskt Tenn.
Stil: Accidentism – omgivningen ska gestaltas som om den uppstått av en tillfällighet.
Personlighet: Ensamvarg, viljestark, humoristisk.
Det visste ni inte om Josef Frank: Josef Frank var en riktig kvinnokarl, många damer föll för hans mörka sammetsögon

Designikonen Josef Frank - mönstrens mästare
Nyhet för i år! Josef Franks mjölkpall i valnöt har i år åter tagits i produktion. 4 900 kr.

Josef Franks stil

• Bekväma stoppmöbler i engelsk anda. Gracila stolar, bord och skåp inspirerade av Asien och antikens möbler.
• Textilmönster med blommor, frukter, fjärilar och fåglar

Designikonen Josef Frank - mönstrens mästare
Manhattan. Under exilåren i New York fann Frank en ny frihet och djärvhet i sin formgivning. (Bredd 130 cm, lin, 1 290 kr/m.)

Gillar du Frank så gillar du säkert:

• William Morris
• Ljungbergs Textiltryckeri
• Jobs handtryck
• Hanna Werning
• Bstycket Designantie
• Li

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top