Odla egna tomater

Tomater du odlar själv har mycket smak. Nu finns många nya sorter som passar i kruka på balkongen eller altanen. Förså nu. Njut tomaterna i juli.

Kom ihåg i höst!

Det är lätt att spara frö från dina favorittomater för att så nästa år. Skär upp en tomat. Plocka ut en klump med fröer. Häll upp ett glas vatten och gnugga noga bort det gelélager som finns runt fröet. När du bara har fröerna kvar, häll upp fräscht vatten i glaset och skölj en gång till. Lägg fröerna att torka på en bit hushållspapper. Förvara dem mörkt och torrt, i till exempel ett kaffefilter som du nyper ihop med ett gem. Skriv namnet på sorten

Odla egna tomater
Den plommonformade tomaten ‘Incas’.
Foto: Nelson Garden
Odla egna tomater
“Marmandi”
Foto: Nelson Garden
Odla egna tomater
1. Fyll en kruka.
Foto: Olof Näslund
Odla egna tomater
2. Vattna försiktigt.
Foto: Olof Näslund
Odla egna tomater
3. Täck sådden.
Foto: Olof Näslund
Odla egna tomater
4. Sätt odlingslådan i fönstret.
Foto: Olof Näslund
Odla egna tomater
“Tiny Tim”
Foto: Runåbergs fröer
Odla egna tomater
Ampeltomaten “Hundreds of Thousands”
Foto: Rara växter

Du behöver inte ha gröna fingrar för att få ett tomatfrö att gro. De små fröerna rymmer en obändig växtkraft – ofta gror vartenda ett. Konsten är att så i tid, så att plantorna hinner växa och du kan plocka mogna tomater i juli. Det gäller speciellt om du inte har växthus. Då krävs tidiga och härdiga sorter.

Flera sådana har kommit i år. Det finns stora och små, röda och gula. Det finns hängande ampeltomater och kompakta små plantor, allt lämpat för kruka.

Det enda du behöver är ett soligt hörn på din altan eller balkong. Många går också att odla på friland, skyddat läge krävs även här. Alla tomater älskar sol, vatten och näring – de kraven kan antagligen ingen växtförädlare i världen plocka bort.

Om du försår nu i mars krävs lite extra ljus hela dagen och lite till, ungefär tolv timmar. Vårljuset kanske ser starkt ut, men vi måste komma in i april i södra Sverige för att ljuset ska räcka till för att dra upp starka och kompakta plantor. Annars riskerar du rangliga, tunna stjälkar och senare start för blomningen.

Det finns speciella lysrör som passar växter, men ett vanligt lysrör är bättre än ingenting alls. Ljuset från en glödlampa fungerar däremot inte.

FRÅN FRÖ TILL FÄRDIG PLANTA

• Se hur vår trädgårdsredaktör Anette Sievers förodlar tomater!
Du behöver • Tomatfröer
• Fyrkantiga krukor, ca 10 cm
• Odlingslåda
• Såjord
• Krukväxtjord
• Ev grov sand
• Lysrörsarmatur, helst kallvita, halogen eller lågenergi för växter

1. Fyll en kruka till lite mer än hälften med bra och näringsrik krukväxtjord. Då hittar den lilla roten snabbt lite mer näring när den börjar söka sig nedåt. Återanvänd gärna krukor, men var noga med att diska dem.

Den övre delen av krukan fyller du med såjord, som är bra eftersom fröet inte tycker om så mycket näring när det gror. Knacka krukan i bordet så att jorden packar sig jämnt. Satsa på en bra jord – det är tyvärr samma sak som dyr. Då får du jord som är bra sammansatt och innehåller lagom mycket torv.

2. Sätt krukan i odlingslådan och vattna försiktigt så att jorden blir genomfuktig. Överskottsvattnet hamnar i skårorna i lådan. Sätt ett frö i det ena hörnet. Sätt ytterligare ett frö i det andra hörnet. Då garderar du dig – ett frö kommer garanterat att klara sig i varje kruka. Och om båda kommer sparar du den planta som är starkast när du sedan planterar om.

3. Täck sådden med ett tunt lager, gärna grov sand. Då ligger fröet still och sanden är dessutom skonsam mot späda stjälkar och förhindrar algtillväxt på ytan. Om du inte har sand kan du täcka med lite såjord.

4. Sätt odlingslådan på fönsterbrädan. När fröet har grott behöver det extra ljus, i alla fall till början av april. Annars blir plantan lång och rankig.
Ju varmare du har inne, desto mer ljus behöver du. Det finns speciella lysrör för växter att köpa på handelsträdgårdar och i specialbutiker för växthus.

Om någon månad behöver du plantera om i en kruka med ny jord. Titta under krukan. När du börjar se små vita rötter i hålen är det dags. Då kan du använda en vanlig kruka för krukväxter, men sedan behövs det mer jord och gödsel. Tio liter är lagom. Och sedan är det bara att placera ut på balkong eller altan när risken för frost är över och invänta skörden.
Vattna och göd mycket! Tomaten är hungrig.

5 nya tomater för krukan
1. ’Incas’ är en plommonformad tomat med mycket fruktkött. Passar perfekt i grytor och till stekning, men kan även njutas direkt. Ruska blomklasen så gynnas fruktsättningen. (Nelson Garden)

2. ’Tiny Tim’ är en söt liten historia! Går att odla på friland och i urna. Frukterna är runda och söta och väger ca 15 g. Inte helt ny, men en favorit värd att puffa för. Ekofrö. (Runåbergs Fröer)

3. Marmandi’ är en smaskig bifftomat med dramatiskt utseende. 7–9 cm stor med gröna åsar. Sorten behöver stöttas av några bambukäppar, eftersom den kan bli ett par meter hög. (Nelson Garden)

4. ’Tumbling Tom Yellow’ är en härlig ampeltomat som utvecklar långa hängande grenar med små gula, söta körsbärstomater under lång tid. Snygg är den också! Finns även röd. (Impecta)

5. Ampeltomaten ’Hundreds of Thousands’ är en storlek mindre än körsbärstomaten. Sår du tre fröer av denna i en ampel utlovas 2 000 söta tomater under säsongen. (Rara växter)

An Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top