Fint i fönstret med lättskötta krukväxter

Du behöver inte ha gröna fingrar för att få snyggt på fönsterbrädan. Här är sorterna som älskar dig som är lat.

3 lättskötta krukväxttyper

• Peperomia
Vattna hellre för lite än för mycket. Annars finns risk för att rötterna inte kan ta upp vattnet. Växten har dessutom ett skikt på bladen som skyddar mot uttorkning. Du behöver inte göda så länge det är vinter, men alla växter mår bra av lite näring när ljuset återvänder. Enklast är att peta ner en stav eller topp med långtidsgödning.

• Porslinsblomma
Ett annat släkte som avskyr ständigt fuktiga fötter är porslinsblomma eller Hoya. Ställ gärna i ett soligt fönster, då är chansen större att du överraskas av de fantastiska blommorna. Många älskar doften – och det är när mörkret faller som porslinsblomman börjar dofta. Andra tycker inte om lukten och då kan en lösning vara att ställa blomman i ett norrfönster. Rankorna växer ändå. Göd gärna lite när våren kommer, helst med orkidénäring.

• Rosenkalla
De eleganta blomställningarna från vitt till violett håller sig i veckor, även om du slarvar lite med vattningen. Så om du skräms av krångliga skötselråd kan du faktiskt strunta i dem, blomman kommer att gilla dig ändå. Får den för lite fukt protesterar den genom att hänga med bladen. Vattna – och den reser sig igen. Rosenkallan tillhör släktet Anthurium, precis som mormors spretiga flamingoblomma

5 enkla sorter till

• Ampellilja
Knip ett hängande skott hos en vän och sätt i jord. Busenkel – och lönar sig därför inte att sälja i blomsterhandeln. Bra luftrenare.

• Bryophyllum
En ny överlevare som kallas för Kalahari survivor, för att den skjuter rankor även i öknen.

• Doft-kalanchoe
Släkt med blommande vårglöd och höstglöd, som också är tåliga och överlever blomningen länge – om de får.

• Lyktranka
Kallas också hjärtan på tråd. Blir lång som ett draperi, med bara en skvätt vatten när du kommer ihåg det.

• Fredskalla
Trotjänare som renar luften åt dig. Bruna bladspetsar om du vattnar för lite, men överlever allt

Fint i fönstret med lättskötta krukväxter

När granen åker ut längtar man efter lite fräsch grönska. Tyvärr är det ännu långt till vår, men en god nyhet är att det har kommit en massa snygga krukväxter på senare år. En annan god nyhet är att de kräver så lite.

– Det finns massor med nya sorter som inte behöver mer än en skvätt vatten i veckan för att trivas, säger Pia Hedén, trädgårdsdesigner på Slottsträdgården Ulriksdal utanför Stockholm.

– Lägg en liten stund av lördagen på att gå runt med vattenkannan, så har du en fönsterbräda som håller sig vacker.

En del av de nya lata krukväxterna är släkt med dem vi såg hos mormor, till exempel porslinsblomman. Men tala om ungkarlsväxt! Den kräver nästan ingen skötsel alls.

De långa rankorna finns i hängande, småbladiga varianter eller uppbundna, storbladiga på bågar. Och när man minst anar det vecklar blommorna ut sig som små smycken i porslin.

En annan växt som belönar den late rikt är orkidén. Blommorna är så sinnrikt mönstrade att man lätt gör tankefelet och sätter likhetstecken med krånglig.

– Ingenting kan vara mer fel, säger Pia Hedén. Orkidén är väldigt enkel att klara. Låt den dricka det vatten den vill en gång i veckan, så blommar den länge.

Samma sak gäller för rosenkallan, som har blommor som står staty i veckor.

För att inte tala om alla fantastiska arter av släktet Peperomia, men här är det bladen som är skulpturala. Det finns över 1 000 arter att upptäcka. Det verkar inte bekomma dem alls att de har fått flytta från regnskogen till inomhusklimatet hemma på din fönsterbräda.

En av de läckraste har till och med fått sitt namn av att den trivs i den torra värmen ovanför ett element, radiatorört.

Se webb-tv: Gör fint på fönsterbrädan

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top