Duka vitt med tips från Magdalena Ribbing

Njut av en ljus dukning när mörkret tätnar utanför. Med hjälp av Magdalena Ribbing visar vi knepen som ger höstmiddagen guldkant.

Magdalena Ribbing om duk och bruk

Hur gör man med blommorna?
• När gästen har blommor med sig, är det oartigt att inte ställa dem på bordet?
Svar: Nej, men buketten ska stå så att gästerna kan se den.
Varje bukett ska ställas i sin egen vas, för att visa respekt för att blommorna är utvalda med omsorg.
Svensk tradition är också att blommorna ska ges bort avklädda, utan papper eller cellofan.

Bordsplacering eller ej?
• Ska man bordsplacera gästerna vid en liten middag?
Svar: Det är bra att göra det, eftersom antagligen ingen självmant vill ha äran att ha värdinnan till bordet. En lättsam placering av typen “Anders sätter sig bredvid Anna där borta och du kan sitta där” är praktiskt.

Hur gör man då en gäst spiller?
• Vad gör man vid storspill, som när gästen välter såskoppen över bordsduken?
Svar: Det viktigaste är att det ordnas upp så snabbt som möjligt, så att inte gästen blir generad.
Lägg en stor, ren tygservett eller handduk över fläcken och växla sedan snabbt över till ett annat samtalsämne. Var förberedd på att någon spiller på middagen, så att du alltid har en ren servett till hands.

Kan värdinnan servera gästerna?
• Kan man som värdinna servera alla från sin plats?
Svar: Ja, det är en gammal fransk söndagslunchtradition som ger trevlig familjekänsla.
Gästerna ska ha det så bekvämt som möjligt och att värdinnan eller värden serverar soppan och andra tunga saker från sin plats är bara artigt.

Får barnen gå från bordet?
• Ska man låta barnen gå från bordet direkt när de har ätit upp?
Svar: Tvinga dem inte att sitta kvar längre än nödvändigt, om de inte är vana vid det hemifrån.
Det är heller inte värdpersonernas roll att uppfostra barnen.

Hur blandar man olika serviser?
• Hur blandar man olika glas och tallrikar så att det fortfarande ser snyggt ut?
Svar: Har man tolv gäster och två olika serviser, ställ varannan tallrik.
Glasen spelar inte så stor roll om det är samma servis eller inte. Det kan vara olika modeller, men funktionen bör överensstämma.
Om några glas avviker mycket i storlek ska de mindre placeras hos värdpersonerna.

Hur byter jag ljusen?
• Hur byter jag värmeljus diskret, så att gästerna inte tror att det är en signal om att de ska gå?
Svar: Undvik värmeljus eller låt dem vara när de har brunnit ut. Det är inte trevlighetsfrämjande att börja fippla med ljusen när gästerna är kvar.

Får man diska?
• Kan man börja att röja och diska lite när gästerna är kvar?
Svar: Nej, det är inte okej att börja diska, inte så att gästerna märker det i alla fall. Man kan snabbt ställa in några kastruller i diskmaskinen eller fixa något när man ändå gör kaffet, men man ska inte börja skölja och slamra.

Hur får jag gästerna att gå hem?
• Hur gör man när gästerna sitter kvar timme efter timme och inte förstår att festen är slut?
Svar: Börja med att ta ut allt ät- och drickbart. Om gästerna fortfarande inte reser sig, ställ i ordning stolarna exempelvis.
Den som fortfarande inte förstår att kalaset är slut är förmodligen ganska alkoholpåverkad och då kan du vänligt fråga vilket taxibolag personen brukar använda och om du kan hjälpa till.

Duka vitt med tips från Magdalena Ribbing
Silver och guld ger glans åt dukningen. Silversprejade valnötter fixar du lätt och med limsprej och glitter blir kottkransen frostig.
Duka vitt med tips från Magdalena Ribbing
Stolsöverdrag ger herrgårdskänsla åt de enklaste pinnstolar. De finaste syr du själv av loppisfyndade broderade lakan.
Duka vitt med tips från Magdalena Ribbing
Maten är klar, men hur gör man för att middagen ska bli riktigt trevlig? Vi ställde 9 frågor till folkvettsexperten Magdalena Ribbing, som just har kommit ut med boken ”Det dukade bordet”.
Foto: Sandra Qvist

Om du sätter likhetstecken mellan vitt och kallt – tänk om! Den ljusa dukningen skimrar i tusen toner om du slösar med ljus och lyktor. För att inte tala om ansiktena på dina nära.

Unna dig också att plocka fram de saker du tycker mest om och du därför sällan använder. Säg något bättre skäl att använda dem än nu i höstmörkret, när man behöver muntras upp lite grann.

Du behöver inte vänta till den stora festen. En djupdykning i skåpet kanske avslöjar några vackra glas, mormors bestick eller ett par högresta ljusstakar.

Några vackra blommor får påminna om att naturen fortfarande lever – den har bara gått till vila några veckor.Om du inte hinner gå till blomsteraffären kanske du nänns klippa av någon krukväxt som blommar på fönsterbrädan.

De kommer mycket mer till sin rätt stjälk för stjälk än om du ställer hela krukan på middagsbordet, med jord och allt. Du behöver inte så många blomstjälkar för att dukningen ska lyfta.

Välkommen till en ljus middag!

Så blir du ett dukningsproffs

1 Duken
Förhoppningsvis är den redan ren och struken. Annars fungerar bordstabletter – någon textil ger ombonad känsla.

2 Blommor
och andra dekorationer
Håll arrangemangen låga, hellre flera små vaser än en stor ruska. Några vackra höstlöv eller liggande grenar är också vackert. Tips om blomdekorationer nedan!

3 Ljusen
Bränn av veken i förväg, så är det lättare att tända. Använd helst mellanlånga stearinljus, så att du inte råkar ut för att alla värmeljus brinner ut innan middagen är över. Alltför höga ljus ger fula skuggor.

4 Tallrikarna
Ställ ut tallrikarna rakt framför de tilltänkta platserna. Ungefär 60 cm för varje person är lagom. Om det är udda antal gäster är det trevligare att en får sitta på bordsänden än tittande framåt mot en tom plats.

5 Besticken
Lägg dem utifrån och in, i den ordning som de används. Soppsked läggs till höger om tallriken. Efterrättsbestick ovanför tallriken, gaffeln nedanför skeden så att skaftet pekar åt vänster.

6 Glasen
Kolla att de är rena, dammfria och inte har fläckar av vattendroppar. Om du vill ha olika glas för för- och huvudrätt, placera dem från höger till vänster i den ordning de används. Vattenglas till alla!

7 Servetter
Tygservetter är vackert, men pappersservetter fungerar också bra på en liten middag. Lägg den till vänster om tallriken.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top