Plantera nu – njut i vår!

Hösten är perfekt tid att låta drömmarna om en ny vår ta form. Så här planterar du träd, buske och perenn.

Så här planterar du ett träd

1 Gräv en stor grop
Tumregeln är att den ska vara minst dubbelt så stor som rotklumpen, minst en halv meter djup och gärna ännu bredare. Rötterna växer mer åt sidorna än nedåt. Har du köpt en växt på barrot ska gropen vara så stor att roten inte viker sig.

2 Vattna när du har satt ner plantan
Det behövs mycket vatten, häll på flera kannor eller dra fram trädgårdsslangen. Tänk på att en 10-liters vattenkanna bara går ner cirka 10 centimeter i jorden.

3 Fyll på med gödslad trädgårdsjord
Har du lerjord är det också bra att blanda i torvmull. Då har rötterna lätt att växa till så småningom. Om din jord redan har bra struktur kan du använda hälften av den jord du grävt upp och jordförbättra med naturgödsel.

4 Rikta in trädet så att det står rakt
Ta hjälp av någon person om du känner dig osäker. Trampa till jorden runt trädet så att det står stadigt.

5 Slå ner en stödpåle
Sätt en stadig påle en liten bit från stammen. Det kan behövas en slägga för att få ner den tillräckligt djupt. Fäst trädet vid pålen med specialtråd i gummi, så att den inte skaver sönder barken på trädet.

Så här planterar du en buske

Gräv gropen ungefär en halv meter djup och bred. Det är viktigt att den är tillräckligt stor.
Vattna mycket. Fyll på med gödslad trädgårdsjord och packa noga runt busken.
En klängväxt ska placeras minst 30 centimeter från husväggen, utanför taköverhänget. När det gäller rosor – tänk på att förädlingsstället, det ställe där plantan förgrenar sig, kommer tio centimeter under jord.

Så här planterar du en perenn

En perenn du köper i en 10 centimeter stor kruka behöver en grop som är cirka 30 centimeter hög och lika bred. Fyll på med den befintliga jorden och packa

Plantera nu – njut i vår!
Krister Cedergren driver Cedergrens handelsträdgård i Råå i Skåne.
Foto: Annika Christensen

Bästa tiden att ge trädgården nytt liv är nu, när allting vissnar ner. Gräv ner dina nya perenner, buskar och träd nu, så kan du se fram emot en vår med ny grönska och blomning.

Plantorna mår bra av att få gå till vila i den fuktiga jorden så att de kan sätta fart direkt när solen börjar lysa. Det gäller i hela Sverige. Dina frusna fingrar är möjligen det som sätter gränsen.

– Man kan spetta ner sin planta om man vill, säger Krister Cedergren på Cedergrens handelsträdgård i Råå, som säljer rosor och klematis till trädgårdsälskare i hela Sverige.

– Det gör ingenting om det är kallt och till och med tjäle. Vi har haft norrlänningar som har förberett planteringen genom att lägga en skiva över den grop de har grävt tidigt på hösten. När de har fått sin ros har det hunnit bli både is och snö, men det fungerar. Rosen har överlevt.

Man kan plantera på våren också, men den som planterar på sommaren råkar lätt ut för dyrköpta planteringsmisstag. Det är stor risk att rotsystemet torkar och plantan dör.
På hösten får plantan gratis väta av alla regn och jorden hinner sätta sig ordentligt runt roten. Syftet är däremot inte att plantan ska hinna rota sig. Det hinner den inte, det är en myt.

Ett annat plus med höstplantering är tillgången på nyheter. Handelsträdgårdarna har fyllt upp med de plantor som har stått och vuxit till sig på odlingsfälten hela sommaren. Är du ute efter ovanliga sorter – passa på!

– Jag skulle önska att människor fick upp ögonen för höstplantering igen, säger Krister Cedergren. Förr hade vi fullt upp med att sälja plantor i december och det är en utmärkt planteringstid här i Skåne.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top