Från jord till bord

Maten får extra krydda när grönsakerna odlas runt knuten. Så är det på Wij trädgårdar, Sveriges vackraste park.

Från jord till bord
Det blir inte alltid perfekt raka morötter i en ekologisk odling – men det är en del av det fulländade resultatet, tycker Frida Mörnerud.
Foto: Christer Vallstrand
Från jord till bord
Wij trädgårdars restaurang och värdshus bjuder på modern ekologisk mat i 1800-talsmiljö.
Foto: Christer Vallstrand

Växtkraften i den svarta myllan på Wij trädgårdar i Ockelbo norr om Gävle tycks obändig. Det väller fram grönsaker i regnbågens alla färger – gula morötter, randiga betor, krispig grön bataviasallad och daggig purpurkål.

Snart hamnar allt i restaurang-köket, ett par hundra meter bort. Där serveras en buffé tillagad av lokalt producerade råvaror.

Trädgårdsmästaren Frida Mörnerud rycker upp ett potatisstånd. Vita knölar rasar ner i gropen. Sorten heter Otavia.
Hon tar upp en potatis och gnider den i sin jordiga hand:

– Att skörda potatis är en andlig handling. Tänk om alla barn fick uppleva den känslan. Det är något att bära med sig i livet.
Förra året började Wij odla de grönsaker som serveras i restaurangen.

När vi besökte trädgården bredde köksträdgården ut sig som ett färggrant konstverk på den plats där slottets odlingar låg för många år sedan.

I år har ännu mer mark tagits i anspråk.
Sallad och lök planteras ut hela säsongen.

När vi var på besök vid den här tiden förra året sattes en sista omgång lök ut, förodlad under fyra veckor. Många andra grödor håller en hel sommar om man skördar omsorgsfullt. Chansen till tillväxt finns mitt i varje planta.

Grönsaker och blommor blandas till en böljande matta. Komposterad hästgödsel och om- sorgsfull grävning ger växtkraften. Kom inte och säg att odlingszon 5 inte kan prunka!

Odlingarna är planerade för 8-årig växtföljd.

Det är ett naturligt skydd mot växtsjukdomar och motverkar att jorden blir urlakad på näringsämnen.

Granne med odlingarna finns trädgårdsmästarelevernas idéträdgårdar. Tillsammans med köks- trädgården är det en explosion i färg och form, som väcker lust och inspiration att ta efter och förverkliga något av alla odlingstips från Wij trädgårdar.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top