Från barnrum till tonårslya!

Legokartongerna dammar och nallarna är bortglömda i ett hörn. Barnet har blivit tonåring. Följ med till familjen som med hjälp av en vägg skapade ett personligt tonårsrum.

Från barnrum till tonårslya!
Förvaringsboxar från Åhléns och Ikea.
Foto: Theresa Köhlin
Från barnrum till tonårslya!
Ergorapido, cirka 1 300 kr, från Electrolux, tvättkorgen, 49 kr, från Hemtex.
Foto: Theresa Köhlin

När man tar steget från barn till tonåring är det mycket man vill förändra.
Först och främst kanske sig själv – och föräldrarna! – men även hemmamiljön ses med nya, kritiska ögon. Flick- eller pojkrummet känns hopplöst passé, nu krävs tuffare och vuxnare inredning.

Och nog kan det vara en god investering att se till att tonårsrummet blir så trivsamt att man gärna vill hänga där tillsammans med sina kompisar.
Här är några grundtips:

Lättstädat!

Förutom att rummet ska vara trivsamt är det ett måste att det är praktiskt och lättskött. Får du rysningar bara av att gå in i rummet – se till att tonåringen själv kan hålla det hyfsat presentabelt.

En bra garderob eller byrå för rena kläder – kanske med en av lådorna reserverad för kläder på gång, korg för smutstvätt och en egen liten dammsugare på rummet gör det genast lättare och roligare att hålla ordning. Helst dörrar och lådor i stället för öppna hyllor, vad man inte ser behöver man faktiskt inte bry sig om, i alla fall inte så ofta…

Egen dator och tv?

Teknikprylar är i dag en självklar del av de flesta ungdomars vardag. En egen dator och tv på rummet står högt på många önskelistor, men även om ekonomin tillåter kan det vara klokt att fundera över hur just ditt barn klarar det ansvar det faktiskt innebär.

Visst är det skönt att slippa kivas om familjedatorn eller vilket program man ska titta på, men egen tv och/eller dator på rummet gör också att tonåringen kanske drar sig undan från familjen mer än du önskar.

Har den egna datorn internet- uppkoppling kan det också vara lämpligt att se över om du ska installera någon form av föräldrakontroll som spärrar vissa sidor.
Det är betydligt lättare att hålla koll på surfvanorna på familjedatorn som står mitt i hemmet än på datorn bakom en stängd tonårsdörr.

Låt tonåringen själv bestämma

Även om du tycker att inredning är jättekul och har väldigt god smak – stå tillbaka. Bara för att du aldrig skulle måla väggen vid sängen svart eller byrån skriklila behöver det inte betyda att det inte kan bli riktigt snyggt – i alla fall i tonåringens ögon. Färg är ju dessutom både hyfsat billigt och lätt att byta ut allteftersom smaken förändras.

Av: Susann Gson Engqvist

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top