Kick-off i växthuset

Dags att flytta ut i växthuset. Jobba på nu så kan du ta det lugnt sedan. Här är tips och smarta prylar som underlättar.

Kick-off i växthuset
Det nätta växthusbordet i aluminium är avpassat för planteringsbrickan, 445 kr.
Foto: Anna Clarén
Kick-off i växthuset
Förodla potatis i småkrukor, så kan du njuta dem till sillen i midsommar. Tidig skörd är också bästa knepet mot olika potatissjukor.
Foto: Anna Clarén
Kick-off i växthuset
Bli inte slav under vattningen. Med en kapillärmatta på undervattensbricka kan plantorna dra upp det vatten de behöver. Finns i tre storlekar, från 139 kr, Willab Garden.
Foto: Anna Clarén

Det klara vårljuset är startsignalen för mycket trevligt pyssel för oss som har växthus.

Ta vara på den nyvaknade energin och lusten tidigt på säsongen, så slipper du mycket bekymmer i sommar.

• Börja med att tömma växthuset på allt. Växthus förvandlas lätt till förvaringsskjul över vintern och ju mer grejor, desto större risk att skadedjur och insekter kan gömma sig.

• Gör rent hus, om du inte hann det i höstas. Spola med högtryckstvätt och rengör gärna med såpa, speciellt i kanter och springor där spinnkvalster övervintrar.

• Byt ut glas och plast som gått sönder eller är sprucket. Kolla var det drar och täta springor och sprickor med silikon. Det är lätt med en silikonspruta.

• Kolla en solig dag att de automatiska öppnarna fungerar efter vintern. Byt dem annars – eller skaffa om du inte har. Ojämförligt bästa hjälpen för jämnare temperatur.

• Om du har tilläggsvärme spirar säkert plantorna redan, annars ska du inte flytta ut värmekrävande gurkor och tomater förrän järnnätterna är över. Om du odlar i svarta hinkar med dubbel botten hålls jorden varm och växterna har större tillgång till vatten.

• Tidiga grödor du kan odla nu är sallad, rucola och kryddväxter som timjan och persilja. Plocka in från kryddlandet och driv. Eller så nytt.

• Anpassa odlingarna efter ambitionsnivå och resor, så att du inte blir växthusets slav. Fundera över vilken form av automatisk bevattning du ska välja.

En del är krångliga att montera, så kolla konstruktionen noga. Annars kanske du stupar innan du fått en enda droppe att flyta.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top