Nu skördar vi middagen direkt från egen täppa

Allt fler har lust att odla sina egna grönsaker. Helst snabbt och lätt, direkt från trädgårdslandet till middagsbordet. Och fröfirmorna hakar på.

Tips för ovana odlare

• Börja i liten skala, kanske bara en pallkrage fylld med jord eller några krukor.

• Titta ut några lätta fröer, som sallad, ärter, bönor, rädisor och squash. Sättlök är också lätt att lyckas med.

• Gräv igenom jorden, så att den blir lucker. Strukturen blir bättre om du blandar ner kompost, barkmull och torvmull. Har du lerjord och inte orkar gräva så djupt kan du anlägga en upphöjd odlingsbädd.

• Gödsla några veckor innan du ska så, helst med naturliga gödselmedel som förbättrar strukturen.

• Täck sådden med fiberduk. Det håller jorden fuktig och skyddar från skadeangrepp och ovälkomna gäster.

• När sådden har kommit upp, håll odlingen täckt med gräsklipp. Det göder och förhindrar både ogräs och uttorkning.

• Håll koll! Titta till din odling varje dag, så att du kan gripa in i tid om du får angrepp av
något slag eller sniglar som hälsar på. Försök att se vattningen och plocket som trevligt pyssel, inte ett måste till

Nu skördar vi middagen  direkt från egen täppa
Purpurkålen ’Redbor F1’ i vackert sällskap med ringblommor och eterneller.
Foto: Christer Vallstrand

När fröna gror och det börjar spira i trädgårdslandet är det ingenting mindre än ett under. Efter några veckor kan man skörda frasiga salladsblad och krispiga morötter, närodlad mat man kan lita på. Det ger en härlig känsla allt fler vill uppleva.

De gröna vindarna blåser över hela Europa. I trädgårdslandet England gick försäljningen av grönsaksfröer för några år sedan om försäljningen av blomsterfröer.
Även här i Sverige lyckas fröfirmorna allt bättre med sitt aptitretande utbud. 2008 är första året då grönsaksnyheterna från Nelson Garden är lika många som blomnyheterna och även totala nybörjare bjuds in i odlargänget.

En nyhet är färdigpreparerade runda frötapeter, bara att lägga ner i krukan.Snabbt ska det gå. Nya salladssorter och små grönsaker som går att woka. Grönsaksnyheterna går hand i hand med matlagningen och influenserna kommer från hela världen.

En annan trend är att grönsakerna blommar ut i nya färger och gränsen mellan vackert och ätbart suddas ut. En blandning av grönsaker och blommor är högsta mode.

En plats där sådana vackra blandningar har utvecklats till en konstart är Wij Trädgårdar i Ockelbo, som förra året utnämndes till Sveriges vackraste park. Frida Mörnerud är trädgårdsmästare och den som även i år håller i paletten i grönsaksodlingarna.

– Vi kommer att ha ännu fler dekorativa rabatter. Jag håller på att rita en purjolöksrabatt och en salladsrabatt med rudbeckia, röd häcktagetes och fjädergräs. Det finns mycket man kan leka med.
Restaurangen på Wij kommer att svälja mer grönsaker och även angränsande åkermark kommer att odlas upp, givetvis ekologiskt.

Det giftfria är en motor i den nya odlingstrenden och allt fler vill också ha ekologiskt framtagna fröer. Fröfirman Runåbergs Fröer var pionjärer. En del av fröerna i påsarna odlas i Sverige, som haverrot, purpurkål och en småknottrig slanggurka från Kina, ovanligt i en värld där även fröer är en internationell handelsvara. En mängd gamla odlingsväxter finns också listade hos Runåbergs.

– En del av utbudet får man se som en ideell del av verksamheten, säger Johnny Andreasson. Vi har till exempel tre gamla rovor i sortimentet som några entusiaster vill ha.

En annan växt för entusiaster är kardon, en praktfull grönsak med silvergröna, djupt skurna blad.
Maj-Lis Pettersson, som svarar på trädgårdsfrågor i Sveriges Radios “Odla”, är en av dem som alltid vill se kardon på landet. Inte främst för att äta den, utan för utseendets skull.
– Den gör mig så glad och ger ett sånt liv åt grönsaksodlingen, säger Maj-Lis Pettersson, som ägnar sin lediga tid på sommaren åt att pyssla om det som växer till sig.

Det gäller också Caroline Lindqvist, 34, i Sollentuna. Hon är aktiv i Koloniträdgårdsförbundet, men efter en flytt letar hon efter ny kolonilott.
– Nu framåt vårkanten börjar det dra i fingrarna så nu måste jag hitta något nytt, säger hon.
– Jag är potatisfantast, men odlar också grönsaker och bär. Det känns bra att veta var grejerna kommer ifrån och det har blivit ännu mer så sedan jag fick barn.

Med barn och jobb får odlingen inte ta hur mycket tid som helst – men kanske är långsamheten nästa trend i odlingen. I dag speed seed, i morgon slow grow. För vi som odlar blir allt fler och det tar tid att få gröna fingrar. Först ska de bli svarta av något lättodlat.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top