Fixa fint vid trädets fot

Stora träd är vackra, men runt stammen blir det ofta en öken. Plantera växter som trivs och sköter sig själva.

Andra växter som trivs under trädet

• Taklök, Sempervivum, är tacksam och härdig och finns i en mängd hybrider. De röda stänglarna blommar länge, men även fröställningarna pryder sin plats.

• Skuggbräcka, Saxifraga umbrosa, och Kamtjatkafetknopp, Sedum kamtschaticum, breder gärna ut sina läckert gröna mattor.

• Strandtriften, Armeria maritima, blommar i maj–juli. Du har kanske sett den i violett vid havet. Under strandtriften ett kaukasiskt fetblad, Sedum spurium

Fixa fint vid trädets fot
Björken är mer än hundra år och dricker allt den får. Här trivs växterna du normalt hittar i öknen och på sandiga stränder, t ex den mörka taklöken Sempervivum tectorum, Mossflox Phlox subulata, pindelvävstaklök Sempervivum arachnoideum och Fjällbrud, Sax
Foto: Annika Christensen

Plantering – så här gör du
1. Gräv ut runt trädet
, ca 1 1/2 m ut och 30 cm djupt. Det kan förstås vara svårt att gräva på djupet om rötterna är ytliga, men det gör inget om det är lite ojämnt.

2. Lägg en filtliknande fiberduk i botten, ca 1 mm tjock.

3. Fyll upp med singelgrus, ca 5 mm grovt, och stenar i olika storlekar. De lagrar värme och utgör vindskydd när plantorna växer till sig.

4. Ta ut de torktåliga växterna, suckulenterna, ur sina krukor. Låt den lilla jord som finns runt rötterna finnas kvar.

5. Det här är växter som i stort sett klarar sig utan näring och annan skötsel. De får ju
lite gödning av de löv som faller ner och det gräs som skvätter runt från gräsklippningen. Om du vill kan du strö ut lite gödsel en gång om året, samma som till gräsmattan.

Stensättning – så här gör du
1. Klipp sönder en cykelslang
och lägg runt trädet. Utgå från den när du mäter ut två rundlar, en inre mot planteringen och en yttre mot gräsmattan. Gräv ut stenens tjocklek + en dryg decimeter.

2. Lägg en tjock fiberduk i botten och täck med sättsand. Lägg stenplattor i önskat mönster.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top