• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vallmo – en tålig snygging

  Vallmor som dansar i vinden. Så mycket skönhet för så liten möda! Så fröet till sommarens härligaste känsla.

  Mother of Pearl passar i den grusiga soliga slänten.
  Foto: Istockphoto.com

  Blå bergvallmo trivs i tallbacken med surgjord.
  Foto: Istockphoto.com

  Fjädervallmo Lilac Pompom frodas i lerrabatten.
  Foto: Istockphoto.com

  Alpvallmo, Papaver Alpinum, och japansk vallmo, Papaver miyabeanum trivs i fjällmiljö.
  Foto: Istockphoto.com

  Det är något sprött och samtidigt obändigt över vallmosläktet. De vilda arterna har anpassat sitt växtsätt till allt från den heta Orienten till karg fjällmiljö.

  Tack vare alla förädlare är möjligheterna oändliga för den som vill förverkliga sin vallmodröm. Bläddra i fröfirmornas kataloger och välj bland fransiga och fyllda, färgsprakande och finstämda, alla med fantasifulla namn. Det finns också perenna former som snällt kommer år efter år.

  I min soliga perennrabatt, som jag inte är så duktig på att göda, frodas jättevallmon. När den slår ut i juni skulle jag vilja stanna tiden för att kunna drunkna i blommans svarta öga. Ofta varar dess liv inte längre än en vindpust, men det är också dess charm.

  Det är trevligt att så eller plantera något framför perenn vallmo, eftersom bladverket inte är så vackert när det vissnar ner.
  Ettåriga sorter är i regel senare och blommar över en längre period. De har förmågan att ge liv åt rabatten när försommarperennerna blommat över. De kan också fylla upp bland rosorna. Det är inte så svårt att hitta perfekt kontrasterande nyans – snyggt!

  Du kan också med lätt hand måla Monets vallmofält i ett hörn av trädgården. Röd kornvallmo och vit prästkrage frösår sig och nästa år har du fler.

  De flesta vallmosorter är mycket förlåtande till sin natur och tycker om den late njutaren, som inte göder och låter rabatten torka. Så alltså ett frö nu och bered dig sedan på föreställning. Solstol är det enda som behövs.

  Sorter för 4 lägen
  • Grusiga soliga slänten
  Ettåriga rågvallmon, Papaver dubium, eller kornvallmon, Papaver rhoeas, till exempel 'Mother of Pearl' och 'Falling in Love'.

  • Tallbacken med surjord
  Perenna blå bergvallmon, Meconopsis betonicifolia.

  • Tunga lerrabatten
  Ettårig pionvallmo, Papaver paeoniflorum, och fjädervallmo, Papaver laciniatum. Dessutom de perenna orientalisk vallmo, Papaver orientale, och jättevallmo, Papaver pseudo-orientale.

  • Fjällnära läget
  De både perenna sorterna alpvallmo, Papaver alpinum, och japansk vallmo, Papaver miyabeanum.

  Av: Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!