Håll koll på fågelinfluensan

Det finns ingen aggressiv fågelinfluensa i Sverige just nu och tamfåglar har aldrig blivit smittade här. Men ändå finns det just nu en del restriktioner för hur man får hålla sina höns.

Sedan 19 december gäller skyddszon 2 söder om Dalälven.För dem som har hobbyhöns gäller att de inte får släppas fria i trädgården. De måste vara i en hönsgård. Mat och vatten ska alltid ges under tak.

Anledningen är att man har hittat smittade vilda fåglar i Tyskland och Polen. Risken finns att smittan kan komma hit med flyttfåglar. När alla fåglar anlänt utan att smitta konstaterats lättas på reglerna. Förra året var det i april.

Läs mer om de olika skyddszonerna på Jordbruksverkets webbplats, www.jordbruksverket.se. Klicka på Djur & Veterinär och vidare på den lilla rutan Jordbruksverkets information om fågelinfluensa.

Så blev jag hönsmamma – Icakurirens reporter ger tips

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top