Ny trädgård varje år med ettåriga blommor

Vill du ha variation och färgglädje i trädgården? Gör som Kaj Schade, satsa på frösådda ettåriga sommarblommor.

3 tips för en blommande trädgård

1. En hängande trädgård är vacker och praktisk. Amplar frodas i halvskuggan under stora träd. Där är växterna dessutom skyddade från sniglar, som också gillar sommarblommor.
2. Klipp bort vissna blommor så att frösättning hindras. Då får du längre blomning.
3. Vatten och flytande gödning är A och O för en blommande trädgård. Efter midsommar gärna järnsulfat. Håll växterna fuktiga hela tiden

Tips

Fäst ampeln i en svirvel, en liten vridbar hake som används på båtar. I en sådan svänger ampeln runt i vinden och du slipper
få en fin och en ful sida

Ny trädgård varje år med ettåriga blommor
1 ’Whirlybird Mahogny’.
Foto: Nelson Garden
Ny trädgård varje år med ettåriga blommor
3. Rosenskära ’Pied Piper Red’.
Foto: Hammenhögs
Ny trädgård varje år med ettåriga blommor
4. Blomstersmultron ’Sheila’.
Foto: Impecta
Ny trädgård varje år med ettåriga blommor
12. Tofsblomster ’Irish Poet’.
Foto: Rara växter

De frösådda sommarblommorna är vackrast när sensommarljuset glöder och natten fuktar allt med dagg. Då svämmar de över alla bräddar och avlöser de perenner som blommat över.
Kaj Schade som bor i Ängelholm förlitar sig nästan enbart på ettårig fägring. Varje sommar målar han ett nytt färgstarkt och praktfullt konstverk med sommarblommor.

Vi besökte honom en julidag mitt emellan två lågtryck, när många andra trädgårdar låg i blöta, gröna sjok. Kajs trädgård prunkade som om den bara sett vackra dagar.
– Det är en av fördelarna med sommarblommor, det tar bara ett par dagar så har de repat sig efter ett störtregn. Sedan blommar de lika fint igen, säger Kaj Schade.
Men en trädgård med sommarblommor sköter sig förstås inte själv. Kajs viktigaste redskap är vattenkanna och sax. Växterna klunkar i sig stora mängder vatten spetsat med näring – heta dagar både morgon och kväll. Och varje dag går Kaj en runda med saxen och klipper bort vissna blommor.
– Om man bryter av blommorna gör man mer skada än nytta, konstaterar Kaj.

Rabatterna runt huset är upphöjda för att de ska vara lätta att sköta. Där syns inte en skymt av svart jord. Allt är färg och form. Minst sju plantor av samma sort intill varandra gör att mattan blir lagom brokig. I ljusspelet under en stor björk svänger överdådiga amplar för vinden.

När du läser detta har Kaj Schade redan börjat jobba på sommarens konstverk. Frökatalogerna är tummade. I villans barnkammare anpassas temperaturen efter de olika raringarna, mellan 18 och 28 grader. Kaj ställer upp ett fönster på glänt och har en värmelampa i ett hörn för att få till ytterligheterna.
Färgerna är blandade för sommarens palett.

Handla fröer på nätet

Fröställningarna i affärerna är vårens gottebord. Ett behändigt finns även på webben. Lätt att beställa och lätt att skicka.

www.froer.nu Säljer från Hammenhögs, Johnsons, Lord Nelson, Thompson & Morgan och Weibulls.
www.impecta.se Fröer till alla typer av växter, även buskar och träd.
www.kitchengarden.se Säljer från franska Graines Baumaux och brittiska Kings Seeds/Suffolk Herbs.
www.lillafiskaregatanstradgardsbutik.se Säljer från bland andra Johnsons Seeds, Mr Fothergills, och Unwins Seeds. Dessutom outlet av fröer, från 2:50 kr.
www.lindbloms.se Specialiserade på ekologisk odling och närodlat.
www.raravaxter.com Familjeföretag som köper rara växter direkt från förädlingsföretag.
www.runabergsfroer.se Har koncentrerat sig på grödor lämpade för svenskt klimat, flera äldre sorter och mest ekologiskt.

Nyheter bland årets ettåriga fröpåsar

1. Buskkrassen ‘Whirlybird Mahogny’ har mörkt röda blommor på låga buskiga plantor. En färgklick i rabatten – och så vacker i sallader sen! (Nelson Garden)
2. Solrosen ‘Ruby F1’ har tagit färg från solnedgången. Fröna är goda, tycker både människor och fåglar. Och om du nänns, koka knopparna lätt och ät med smör. (Nelson Garden)
3. Rosenskäran ‘Pied Piper Red’ är en rolig variant på den tacksamma blomman. De rörformade kronbladen bäddar för en intressant twist på sommarens bukett. (Hammenhögs)
4. Blomstersmultron ‘Sheila’ har söta blommor – för att inte tala om bären. En växt som ger dubbel glädje. Bären är som små jordgubbar, men söta som smultron. (Impecta)
5. Sommarastern ‘Duchesse Rose and White’ klarade testodlingen förra sommaren med glans, trots allt regn. Förkultiveras. Höjd 50–60 cm. (Lindbloms)
6. Sömntutan ‘Champagne & Roses’ är exempel på en gammal favorit som fått nytt liv. Superläcker färgmix som det inte krävs gröna fingrar för att lyckas med.
7. Paradisblomster ‘Mauve Queen’ är speciellt groningsbehandlad och mindre krånglig än tidigare. En höjdare som märks. Förkultiveras. 90–120 cm. (Lindbloms)
8. Liten atlasblomma ‘Lilac Pixie’ är något för nybörjaren. Enkla lila blommor i mängd. (Hammenhögs)
9. Luktärten ‘Fire and Ice’ har stänk av rött och blir mer blå ju längre på säsongen det går. Vill ha regelbunden vattning för att slösa med blommor – och doft. Förodla för tidigare blomning. (Nelson Garden)
10. Blomman för dagen ‘Light Blue Star’ lyser som stjärnor när de slår ut. Varje dag har en speciellt strålglans när man har en blomman för dagen att följa. (Thompson & Morgan)
11. Nejlikglim ‘Patio Mixture’ är lätt odlade, enkla blommor som ger häftig mängdeffekt. (Weibulls)
12. Tofsblomster ‘Irish Poet’ har blommor som har liknats vid en irländsk poets hårtofsar. De långa stjälkarna gör hur som helst blomman till en älskling för alla bukettplockare. (Rara Växter)
13. Ringblomman ‘Touch of Red Buff’ är en nedtonad variant av den lättodlade bästisen i rabatten. (Weibulls)
14. Solrosen ‘Paquito Extra Mix’ är en välförgrenad sort som blommar i en glödande mix. Fin även i krukor. (Hammenhögs)
15. Tagetesen ‘Durango Yellow Fire’ är en raritet med sina bruna ögon i den citrongula blomman. Förodla. (Lilla Fiskaregatan))

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top