Passion för pelargoner

När mammas Mårbacka åts upp av möss bestämde sig Pia Walldau för att skaffa en ny. Det blev inte bara en pelargon, utan ett helt pelargonmuseum.

Pias bästa pelargontips

• Jorden är A och O. Använd krukväxtjord av bra kvalitet eller speciell pelargonjord.
• Plantera om övervintrade pelargoner i ny jord. Klipp ner dem först när de kommit i gång att växa.
• Ta sticklingar under vår och sommar. Skär av kraftiga skott som inte hunnit blomma. Lämna 3–4 blad i toppen och sätt dem i vatten eller såjord tills rötter växt ut. Plantera om i krukväxtjord med lecakulor.
• Alla pelargoner vill torka upp mellan vattningarna. Undvik småskvättande.
• Gödsla med halv dos krukväxtnäring vid varje vattning från april till september–oktober.
• Pelargoner kan övervintra inomhus bara de inte står ovanför ett element. Det viktigaste är att de har ordentligt dagsljus.
• Många gamla pelargonsorter skjuter långa blomstänglar. Det är inget fel. Vrid den svagare växande sidan mot ljuset.
• Alla kraftigt växande pelargoner går att stamma upp. Ta av alla grenar ett par decimeter längst ner, men spara blad som sitter på stammen. Låt grenarna i toppen vara kvar

Passion för pelargoner
Linghed heter en svensk-engelsk pelargon.
Foto: Madeleine Appelgren

Att leta efter något kan ha sina sidor. För det mesta hittar man det borttappade och så är det bra med det. Men ibland kan letandet ge livet en helt ny vändning. Så blev det för Pia Walldau i Torsåker.

–Min mamma Iris jobbade på LM Ericsson i Katrineholm på 50-talet. I matsalen växte en Mårbackapelargon som hon tog ett skott av. Skottet blev så småningom flera stora pelargoner som jag växte upp med.

Pelargonerna följde med Pia som vuxen. Men ett år när hon plockade fram dem från vinterförvaringen i matkällaren var det bara sorgliga rester kvar. Mössen hade haft kalas.

–Jag var ju bara tvungen att skaffa fram en ny Mårbacka och började ringa runt till trädgårdsmästerier i hela Sverige.

I början av 90-talet var gamla pelargonsorter inte särskilt populära och svåra att hitta. Pia tog kontakt med sällskapet Trädgårdsamatörerna och författaren Christa Holm som skrivit en bok om pelargoner. Några gamla växtkataloger med fantasieggande namn väckte intresset på allvar hos Pia. Med tomma resväskor och adresser till ett par odlare åkte hon över till England för att köpa in sticklingar. Väl hemma byggde hon ett litet inglasat hus bredvid vedboden.
Det blev starten på Bergabacken, Pias postorderföretag som nu funnits i tolv år.

I takt med att pelargonerna fått en comeback har kunderna blivit allt fler. Pelargonutställningar och böcker om pelargoner har eldat på intresset.
Pelargonen har alltid varit folkkär, eftersom den är lättodlad och blommar länge.

Under åren har antalet sorter stadigt ökat och det drar förstås till sig ytterligare en kategori – samlarna. Pia har själv blivit en av dem.

–Jag samlar på gamla svenska sorter, sådana som odlats i minst femtio år. Många har funnits i samma familj i decennier. Ofta har de stått i gamla hus med en dragig sal med stora fönster. De rummen är pelargonernas bästa vän, säger Pia Walldau.

Det lilla huset vid vedboden har ersatts av ett stort växthus som rymmer en butik och ett pelargonmuseum. Strax intill ligger kaféet där gästerna kan beställa pelargonkaka – vad annars? – till kaffet. Numera jobbar Pia bara ett par timmar i veckan på sitt gamla jobb som ekonom på länssjukhuset i Gävle. Från de första sticklingarna har verksamheten vuxit ordentligt.

–Jag har drygt 500 olika sorter, men visar bara ett hundratal i utställningen. Några är riktiga rariteter. Bland annat en engelsk-svensk pelargon som jag fick häromåret av en 104-årig kvinna från Rällsjö i Dalarna. Den var den sista av sitt slag.

Alla pelargoner i Bergabackens museum har en egen historia. Rosavita ‘Blekingeflickan’ kommer från norra Skåne på gränsen till Blekinge. ‘Blodröd’ som verkligen gör skäl för sitt namn är en riktig samlarpelargon. ‘Mårbacka’ som ju fått sitt namn efter Selma Lagerlöfs hem, finns hos Pia i inte mindre än nio varianter.

Och hur gick det med mammas Mårbacka?
–Faktum är att jag fick liv i det lilla som var kvar. Och när jag kunde jämföra den med andra Mårbackapelargoner såg jag att denna är speciell, liten och kompakt med blomklasar som blir flammiga i solen. Den hade inget känt namn så numera heter den ‘Mårbacka Bergabacken’.

Hitta rätt!

Bergabacken ligger öster om Torsåker i Gästrikland. Åker du väg 68 så sväng mot Torsåker vid Bergs Kvarn och följ vägen fram till skylten Bergabacken.
För närmare vägbeskrivning, se www.bergabacken.se
Öppet lördagar 11–15 från februari till juni. I juli och fram till 19 augusti är det öppet onsdag, lördag och söndag 11–15.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top