På bar kvist

Blommor på bar kvist är en del av vårens magi. Flera av dem är exotiska invandrare som tar ut svängarna innan snön ens har smält.

På bar kvist
Ingen vår uan lilla videung.
Foto: Annika Christiansen
På bar kvist
Rosenmandeln och magnolian blommar samtidigt.
Foto: Annika Christiansen
På bar kvist
Kejsarolvon är en av de allra tidigaste blommande buskarna.
Foto: Annika Christiansen
På bar kvist
Tibast är en buske som blommar på bar kvist tidigt på våren.
Foto: annika Christiansen

Gräsmattan är fortfarande brunfläckig efter vintern. Perennerna börjar försiktigt titta upp. Själva trycker vi längs husväggen på lunchen för att fånga en fräkna.

Läs mer om vårens trädgårdstrender här

Vågar vi lita på att vintern är över för den här gången?

Den frågan ställer sig inte magnolian. Den bara slår till, lika häpnadsväckande varje år. På kala kvistar har ludna knoppar svällt. Och plötsligt slår hela trädet ut med otroliga, exklusiva blommor.

Som marsipan och grädde i läckra nyanser, från vitaste vitt till djuprosa. Magnolian tar ut svängarna och är allt annat än lagom i den tidiga våren. Här pratar vi primadonna!

Men det finns fler buskar och träd som blommar på bar kvist. Till exempel den ljuva rosenmandeln och dess lillkusin dvärgmandeln som bägge har sitt ursprung i Centralasien. Bägge översållas av rosa blommor tidigt på våren.

Den vackra men giftiga tibasten har också rosa blommor. Senare på sommaren får den röda bär.

Andra vårblommande buskar är japansk trollhassel, forsythia och körsbärskornellen som har sitt ursprung söderut i Europa. Alla är fina att ta in och driva inomhus i vas.

Efter några dagar inne i värmen slår lysande gula blommor ut. Söta men kanske inte så eleganta som sina tidiga kompisar är videkissarna. De är också blommor och slår ut tidigt på våren på vide, sälg och pil.

Barn brukar älska att klappa de ludna små topparna. I trädgården är videväxterna både tåliga och snabbväxande. Och vad kan vara mer vår än en bukett tulpaner med vide-kvistar?

Vilken zon?

I växtbeskrivningar används ofta begreppet härdighet. Med det menas hur tåliga växterna är för temperaturväxlingar och minusgrader. Riksförbundet Svensk Trädgård har delat in Sverige i åtta odlingszoner, allt efter klimat.

Klicka här och hitta din odlingszon

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top