Gräset är grönare i Lotties trädgård

Gräs i trädgården brukar betyda en kortklippt grön matta. Så icke hos Lottie och Jan Hermansson. Här frodas vackra och vilda gräs i trädgårdens många rum.

Lyckas med gräs

• De långsmala gräsen är perfekta för att framhäva andra bladformer och även blommor.
• Utnyttja murar, häckar, grusgångar och andra ytor som lugn bakgrund så kommer gräsen till sin rätt.
• Det finns ett gräs för alla ändamål i trädgården. Från ståtliga solitärer som elefantmiskantus, Miscanthus giganteus, som kan bli upp till tre meter hög till marktäckande storfryle, Luzula sylvatica, med tre decimeter höga tuvor.
• Många prydnadsgräs har stor volym och passar bra om man vill fylla ut rabatter.
• Satsa på väl uppväxta plantor med fina rötter. De etablerar sig fortare än småplantor och chansen att de klarar sig den första tiden ökar.
• Se till att rötterna drar vatten innan plantan sätts. Gräv en stor planteringsgrop och tillsätt lite kompost.
• Perenna prydnadsgräs är lätta att föröka om man delar plantan. Vår eller sen höst är bästa tiden.
• Klipp inte ner prydnadsgräs på hösten. Då kan vatten rinna in i stråna ner till rötterna som riskerar att ruttna

Gräset är grönare i Lotties trädgård
Musselfesten blev en installation med ett rostigt lock, oasis och en gren som fästes med betong. Varje skal är fastsatt med limpistol.
Gräset är grönare i Lotties trädgård
Himmel och gräs speglar sig i dammen som ramas in av betongplattor. I vattnet växer veketåg och längre bak till höger tittar ett Miscanthus sinensis ’Yaku Jima’ fram.
Gräset är grönare i Lotties trädgård
Trädgården har flera dammar och över ett dussin sittplatser. Vid änden av bron en blommande funkia, längre bak en stor rugge med Miscanthus sinensis ’Flamingo’.
Foto: Annika Christensen
Gräset är grönare i Lotties trädgård
Lottie och Jan Hermansson skaffade nytt hus och ny trädgård när barnen flyttat hemifrån.
Alla fotografier: Annika Christensen
Gräset är grönare i Lotties trädgård
Funkians ovala blad står fint mot miscanthusen i bakgrunden.

– Det skulle gå fort. Inte har jag tid att gå och vänta i åratal på att trädgården ska växa till sig. Vid min ålder vill man se resultat!

Lottie Hermansson berättar om hur hon och maken Jan startade om på nytt för sju år sedan. De två barnen var vuxna och utflugna, jobben rullade på och allt var fixat i hus och trädgård. Det som saknades var ett nytt spännande projekt i livet. Det visade sig bli ett övergivet trädgårdsmästeri någon mil utanför Ängelholm.
– En ren slump. Vi körde förbi, såg att det var till salu, stannade till och kände att det här kunde bli något bra. Här fanns en stor tomt för mig och en verkstad med plats för Jan att snickra och svetsa, som är hans stora intressen.

Gropig åker

Huset hade stått öde en längre tid och behövde en del renovering. Och – vilket är svårt att begripa i dag – det fanns inte en tillstymmelse till trädgård. Bara en stor gropig åker full med kvickrot och några förvildade askar.
– Inte ens ett fruktträd växte här. Märkligt med tanke på att det faktiskt varit ett trädgårdsmästeri, berättar Lottie medan vi går runt i den 3 600 kvadratmeter stora trädgården. Rum efter rum öppnar sig med dammar, bersåer, små alléer, frodiga rabatter, sittplatser och fina blickfång.

Snabbare med gräs

Besökare som klentroget ser sig runt ställer sig naturligtvis frågan: Hur gör man för att få en uppväxt och frodig trädgård på bara sju år? Några svar är planering, struktur och ett brinnande intresse. Dessutom en hel del tid. Lottie jobbar nattskift inom vården och kan ägna en stor del av dagarna åt trädgården. Ytterligare en förklaring är att satsa på perenner utan stora krav och som fyller bra. Och där kommer gräsen in.

– Jag är väldigt förtjust i vackra gräs. Det finns gräs för alla miljöer. En del fungerar i skuggig, fuktig mark, andra vill ha torka och sol. Sätter man dem bara på rätt ställe så är det de mest lättskötta växter som finns.

Gräs i många roller

I familjen Hermanssons trädgård spelar gräsen många roller. De är rumsavdelare, blickfång, bakgrund eller stämningsskapare. I ett av trädgårdsrummen blänker en svart vattenspegel i skuggan av hängande trädgrenar. Vippande gräsax böjer sig ner över ytan.
– Det är hängstarr som ger lite kärrkänsla och trivs i skugga.

Finns överallt

Trädgårdens avlånga damm, kantad med stora betongplattor, har en ståtlig rugge veketåg i ena änden. Överallt finns gräsen. Från små diskreta ruggar med marktäckande bambu till manshöga jättegräs som står som utropstecken. Någon ordinär gräsmatta finns däremot inte.
– Det är alldeles för mycket jobb, menar Lottie.

Sköter sig själva

Hon har genomgående valt lättskötta och härdiga växter. I den mån de blommar sköter de sig själva. På våren blommar mängder av narcisser och vildtulpaner i fruktträdgården bakom huset.
– De sprider sig och det passar mig utmärkt. Man blir ju inte yngre med åren och tanken är att trädgården ska bli vild och vacker när Jan och jag inte orkar med som förr.

Smyger med nyköp

Vid flytten delade hon många perenner i sin gamla trädgård och tog med sig.
– Men jag har skaffat mycket nytt också. Ibland har jag fått smyga med mina nyinköpta plantor så att inte Jan ska se hur mycket jag handlat för, skrattar Lottie.
– Varje vår tänker jag att nu får det faktiskt räcka. Men så kommer någon ny liten frestelse som jag bara måste ha…

GRÄS BLEV ÅRETS PERENN

Jättetåtel, Molinia arundinacea, har utsetts till årets perenn 2007.
Det är ett prydnadsgräs med sirliga vippor, som ändrar karaktär efter ljus och väderlek. Ena dagen kan det verka robust och stadigt, nästa dag genomskinligt som en slöja. När vinden tar tag i vipporna böjer de sig mjukt och graciöst. Vipporna kan torkas som eterneller.

Det finns flera sorters jättetåtel. Högst blir ‘Skyracer’ med sina omkring 2,5 meter.
Andra sorter är ‘Windspiel’ med stora vippor, ‘Fontäne’ som hänger lite, ‘Karl Foerster’ med upprätt växtsätt och den skira ‘Transparent’.

Jättetåteln passar till samplanteringar med andra perenner. Till exempel gulltörel Euphorbia polychroma, jättedaggkåpa Alchemilla mollis, rosenflockel Eupatorium purpureum, olika sorters funkia och kranveronika Veronicastrum virginicum som blev årets perenn förra året.

Årets perenn väljs av Perennagruppen inom GRO, Gröna näringens riksorganisation. Gruppen består av perennodlare som på detta sätt vill lyfta fram vackra trädgårdsväxter med bra odlingsegenskaper.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top