Versailles på svenska

Efter en mer än hundraårig törnrosasömn har barockträdgården i Staberg utanför Falun fått nytt liv.

Nordiska genbanken

Nordiska Genbanken, NGB, är ett samnordiskt institut som arbetar för att bevara växter som är intressanta för nordiskt jordbruk och trädgårdsodling. Mycket hålls i odling i så kallade klonarkiv runt om i de nordiska länderna. Ett av dessa är barockträdgården vid Gamla Staberg. Dessutom har NGB frölager i Alnarp i Skåne och på Svalbard i Norge.
Läs mer på www.nordgen.or

Versailles på svenska
Barockträdgården i Staberg har återskapats med sin mittaxel, odlingskvarter och raka murar.
Alla fotografier: Madeleine Appelgren
Versailles på svenska
–Det har varit mycket jobb, men det har det varit värt eftersom så många människor hittar hit, säger Lotta Örtendahl.
Versailles på svenska
Bönorna får stöd av ett falurött klättertorn i gammal modell.
Versailles på svenska
Trädgårdsmästaren har hjälp av sommarjobbande ungdomar. Julian skördar sallad till kaféet som ryms i en gammal ladugård.

Trädgården vid Stabergs bergsmansgård var högsta mode när den anlades runt sekelskiftet år 1700. Precis som hos Frankrikes “kung sol” Louis XIV i Versailles hade den raka gångar och symmetriska kvarter. Under 1600-talet när barockens stilideal spreds över Europa nådde några av solkungens strålar ända till Dalarna och Falun där kopparmalmen burit med sig pengar och framgång.

Mellan kvarteren i barockträdgården löpte prydliga sandgångar. Här fanns mängder av fruktträd, humleodling, kryddgård och grönsaksodling. Längst ner i trädgården låg två dammar där man hade rudor, en slags karp.

Gården övergavs

Runt år 1820 övergavs bergsmansgården i Gamla Staberg. En herrgårdsbyggnad, Nya Staberg, uppfördes så småningom söder om trädgården som fortsatte att odlas.
Men under åren växte den igen allt mer och gräs och buskar bredde ut sig. Barocken blev så omodern att den till och med gav upphov till ett uttryck. Helt barockt heter det fortfarande om något som är alldeles befängt.

Start för tio år sedan

För tio år sedan föddes tanken på en genomgripande restaurering. Initiativtagare var familjen Örtendahl som numera bor i den nya herrgårdsbyggnaden.
– Vi visste att det funnits en fin trädgård här och man kunde se spår av gångar och murar. Men gräset hade helt och hållet tagit över och murarna var söndersprängda av syrenrötter och frost, berättar Lotta Örtendahl.

Hjälp från 1774

I samarbete med hembygdsföreningen, Studiefrämjandet och länsstyrelsen i Dalarna påbörjades arbetet. Frågan var bara hur det såg ut på den tiden det begav sig. Hjälpen visade sig finnas på nära håll.
– En man som bor här i närheten hade hittat en karta på sin vind. Det var en ritning över trädgården från 1774 som visade siktlinjer och terrasser.

Stämmer med kartan

En mer detaljerad karta fanns på lantmäteriet i Gävle. Där var varje fruktträd utmärkt med en prick.
De flesta träden hade försvunnit, men jorden skvallrade om det förflutna.
– Kartan stämde precis. De platser där träden stått hade en helt annan jord, mjuk och fin. Det var tydligt att trädgårdsmästaren gjort ett bra jobb när han planterade!

Sextiotal fruktträd

Ett par humleplantor och några gamla äppelträd fanns det fortfarande liv i när trädgården renoverades.
– Några Åkeröträd, ett Sävstaholm och ett Boiken står kvar från förr. Nu har vi ytterligare ett sextiotal fruktträd med sorter som ingår i Nordiska Genbankens klonarkiv, säger Lotta Örtendahl som engagerar sig mycket i odlingarna. Tillsammans med trädgårdsmästaren Bruno Pedoux planerar hon redan på hösten vad som ska sättas året därpå.
– Vi håller oss till sådant som kan ha odlats här förr. I somras hade vi till exempel gråärter från Leksand, potatislök från Bjursås och en kålrot från Sollerön.

Bäst är nolerna

– Men mest stolt är jag nog över nolerna. Det är en liten rödstrimmig, gammal potatissort som vi vet kommer från Jonas Alströmers gård Nolhaga. Vi hade bara två från början och nu fyller de ett helt potatisland!

HISTORISKA STABERG
Barockträdgården ligger vid sjön Runn 10 kilometer öster om Falun. Den är öppen för besök året runt, fri entré. Det går att beställa guidade turer. Det historiska industrilandskapet i Falun med omnejd, däribland Staberg, är sedan år 2001 klassat som världsarv. Nästa år i slutet av juni ordnas festdagar under namnet Falun Då. I Stabergs barockträdgård blir det tema Linné.

Läs mer på:
www.visitfalun.se/varldsarvet
www.stabergsbarocktradgard.com

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top