Tips för att bygga en damm

Att bygga en damm är ett projekt som kräver en hel del förberedelser. Här får du våra bästa tips.

Tänk på att…

… fisk i dammen kräver minst 50 centimeters djup. Dammen får förstås inte bottenfrysa. Det går att hålla isfritt med en dammuppvärmare (men tänk på elkostnaden!). En luftpump behövs för syrsättningen vintertid. Fiskarna kan också flytta in i akvarium. Rådgör med akvariebutiken. Guldfiskar är bra nybörjarfiskar och finns i rött och orange.

… även en liten damm kan vara mycket farlig för småbarn. Ett sätt att öka säkerheten är att precis under vattenytan täcka dammen med armeringsnät som finns att köpa i byggfackhandeln

Tips för att bygga en damm
Dammen blir lätt trädgårdens självklara medelpunkt. Guldfiskar är bra nybörjarfiskar. Här samsas de med en koikarp.
Foto: Annika christensen

Man måste hitta det optimala läget för dammen; nära uteplatsen och helst så den syns inifrån huset. En naturlig sänka i trädgården kan vara en bra plats, gärna med kvällssol.
Vidare bör man fundera på om man ska ha fisk i dammen eller om man nöjer sig med en vattenspegel med några växter.

Fiskar kräver djup

Fiskalternativet kräver större djup. Bottenskiktet i dammen kan bestå av antingen dammfolie, en gjuten botten eller ett färdigt plastkar som finns att köpa i trädgårdsbutiker. De två första alternativen kräver mer arbete.

Inget för amatörer

Ytan för dammen ska markeras, slänter och djuphålor ska grävas ut, botten ska jämnas ut med sand innan dammduken kommer på plats och täcks med skyddande fiberduk, singel och sten. Att gjuta en damm är ingen för en amatör. Förutom starka armar krävs kunskaper om hur man installerar en dränering och bygger en bottenarmering. Du ska också vara van att jobba snabbt med flytande betong.

Massor blir kulle

Då är ett färdiggjutet dammkar en enklare lösning. Mät ur karets form på marken med hjälp av till exempel tältpinnar och snöre. Gräv ut efter formen. Använd gärna grävmassorna till att bygga en liten kulle eller stenparti i trädgården.

Grunda gropen med makadam om tjälen går djupt på vintrarna. Sätt karet på plats och fyll på med grus och jord längs kanterna. Sedan är det bara att plantera växter runt och i dammen och fylla på med vatten.

Växter städar

Vattenväxter bidrar till att hålla rent från alger. Det gör också en liten pump som syrsätter vattnet. Och på köpet får man det trevliga porlandet!

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top