Trädgård som reder sig själv

– Jag klipper gräset. Resten får sköta sig själv. Anna-Stina Witt har satsat på en trädgård som inte är så arbetskrävande. Här är allt frodigt, ombonat och ändå lättskött.

Trädgård som reder sig själv
Bland stockrosor och lupiner hänger en av trädgårdens fågelholkar.
Foto: Annika Christensen
Trädgård som reder sig själv
Blinda hittekatten Sixten får bara gå ut när Anna-Stina är med, annars irrar han bort sig.
Allta fotografier: Annika Christensen
Trädgård som reder sig själv
Klätterhortensian ramar in verkstadens fönster. Härinne har Anna-Stina sin knappsamling, tyger och verktyg för att renovera gamla möbler.
Trädgård som reder sig själv
En grön damejeanne, en grånad pilkorg och en vit klappstol är blickfång med sekelskiftesromantik. Lusthuset är ett hemmabygge.

Gula Huset söder om Höganäs har blivit ett utflyktsmål för folk som gillar nostalgi och gamla prylar. Här har Anna-Stina Witt bott i trettio år. Under många år var hon hemmafru och skötte barn, hus och en stor eternellodling. När Anna-Stina blev ensam bytte hon inriktning i livet.
– Jag hade alltid drömt om att jobba med gamla saker och fick praktikplats hos en möbelrenoverare. Det var ett väldigt roligt år och jag lärde mig massor.

Nu kan Anna-Stina leva på sin hobby. I ett rum som vetter mot trädgården har hon sin verkstad. Här får halta stolar, slitna bord och nötta dynor nytt liv. I ett stort rum intill har hon sin butik. Blommiga serviser, spröda kristallglas, luffarslöjd och broderat linne samsas om utrymmet på bord och i fönstersmygar.
– Det är en riktig diversehandel och jag blandar hej vilt. Här finns både nytt och gammalt. Många som kommer hit får en nostalgitripp när de känner igen något från sin barndom.

Alltid vindstilla

Anna-Stina bjuder på saft och kanelrullar i trädgårdens lusthus. Det är ett hemmabygge med vikdörrar i glas. Här är alltid vindstilla, också när blåsten tar fart på den skånska slätten.

Lite jobb

Ett äppelträd och en stor ask ger en vandrande lövskugga som spelar över väggarna. Trädgården är lummig och mycket grön. Det känns lugnt och ombonat. Ändå lägger Anna-Stina inte ner många timmar i månaden på att hålla den i trim.
– Efter en stroke för några år sedan har jag inte samma ork som tidigare. Dessutom måste jag hinna med mitt jobb. Då går det inte att ha perfekta rabatter. Men det är okej! Jag trivs i min trädgård och är glad för det som växer.

Bara gräsklippning

Den enda återkommande sysslan är gräsklippningen. Resten av trädgården får i princip sköta sig själv.
– Det händer att jag ansar något som brer ut sig alltför mycket, men annars får det vara. Visst finns det brännässlor här och var i hörnen och det kan jag stå ut med. Det får vara lite vilt.

Rätt växt i rätt läge

En trädgård som Anna-Stinas bygger på härdiga växter som står i rätt läge. Det vill säga skuggväxter i skuggan, solälskarna i soligt läge och så vidare. Några av hennes favoriter är ihärdiga klättrare: humle, klematis, klätterhortensia, kaprifol och så den snabbväxande bokharabindan som inte för inte kallas arkitektens tröst .Den är känd för att bara på ett par säsonger kunna klä in hela väggar, till glädje eller förtret för ägaren.
– Jag har den runt uteplatsen. Just bokharabindan måste jag hålla efter, annars tar den sig in på vinden.

Sydländska inslag

Annat lättskött som växer i Anna-Stinas trädgård är perenna stockrosor, stjärnflocka, lavendel, dagliljor, lupiner, kinesisk kärleksört, funkia, strutbräken, aklejor, kungsljus och praktlysing. Allt inramat av fläder, pil, lönn, trollhassel och några fruktträd. Men här finns också några sydländska inslag – på gården utanför verkstaden står ett lagerträd, ett fikonträd och ett olivträd i stora krukor.
– De ger en sådan härlig Medelhavskänsla. På hösten flyttar jag in dem i verkstaden så kan jag njuta av dem året runt.

ANNA-STINAS MÅBRATIPS FÖR TRÄDGÅRDEN
• Känn efter vad du orkar och hinner med. Låt inte trädgården bli en stressfaktor i livet.

• Satsa på växter som är anpassade för ett nordiskt klimat med korta somrar och kalla vintrar.

• Välj rätt växtplats – ta reda på om växterna vill ha sol, skugga, fukt eller tål torka innan du planterar.

• Träd och buskar gör trädgården ombonad och ger vandrande lövskugga, vilket är gynnsamt för många perenner.

• Frodiga klätterväxter som till exempel humle, klematis, klätterhortensia, kaprifol och bokharabinda ger mycket grönska och klarar sig i stort sett på egen hand.

• Strunta i rabatter som kräver grävning och ogräsrensning. Satsa i stället på krukor med till exempel sommarblommor och små buskar.

• Placera ut föremål som du tycker är vackra som blickfång – en gammal stol, en korg, en statyett etc.

• Sist men inte minst – acceptera lite ogräs i hörnen så blir allt mycket lättare!

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top