Från dyster skugga till grön oas

Familjen Ignestam har förvandlat en barrig 70-talsträdgård till en frodig oas där nyttoväxterna står i fokus.

Från dyster skugga till grön oas
Barrträden rensades bort, men äppelträd och björk fick vara kvar. I örtagården finns ett hundratal olika kryddor och medicinalväxter.
Från dyster skugga till grön oas
Komposten ramas in av flätad pil. De små gubbarna har Rolf snidat.
Från dyster skugga till grön oas
Blomsterbönan växer högt i rödmålade piltorn.
Från dyster skugga till grön oas
Kristina Ignestam bytte stressen i restaurangbranschen mot ett lugnare liv med trädgård, kurser och textilhantverk.
Alla fotografier: Annika Christensen
Från dyster skugga till grön oas
En orm i paradiset. Den snidade grenen kommer från ett träd som föll i stormen Gudrun.
Från dyster skugga till grön oas
Prick klockan åtta fäller jättenattljuset ut sina blommor varje morgon.

När familjen Ignestam flyttade till gården i Hässlebo på Kullahalvön i Skåne var det bara att kavla upp ärmarna. Huset var förfallet och på tomten fanns mest mörka barrväxter och skuggande rododendronsnår. Lättskött men tråkigt, tyckte både Kristina och maken Rolf. Men ingen av dem kunde egentligen något om odling. För Kristina blev en kurs i grönsaksodling hos antroposoferna i Järna en ögonöppnare.
– Där förstod jag att det gick att göra mycket mer av trädgården. Inte bara med granna blommor, utan med nyttoväxter, säger Kristina.

De första åren odlade hon grönsaker i pallkragar. Där ryms mycket på liten yta, det är lätt att rensa och skadedjuren kommer inte åt så lätt. Men i takt med att barrträden togs bort och solen släpptes in, har tomten förvandlats till flera olika trädgårdsrum.

Från stram till busig

På gården i Hässlebo finns i dag en örtagård, en köksträdgård, två växthus, en damm, perennrabatter och det som Kristina kallar solträdgården. Där finns en stor gräsmatta och plats för barnbarnens lek när de kommer på besök.
– Örtagården ligger mig varmast om hjärtat. Rolf som älskar att laga mat vill gärna ha egna kryddväxter. Från början höll jag den ganska stram. Numera får den vara lite mer busig med blommor och friare form.

100 örter

Här växer över etthundra olika örter. Jättenattljuset trivs – nästan lite för bra – i rabatterna.
Varje sommarmorgon bjuder de höga blomställningarna på en liten föreställning.
– Mellan prick åtta och halv nio slår de ut sina kronblad i slow motion. Ibland bjuder jag hit vänner för att titta på detta skådespel.

Några andra favoriter är den aromatiska ananassalvian, olika sorters basilika, rosmarin “jättegott till skivad apelsin”, citronverbena och mysk-madra.

Underskattad nässla

Men frågan är om de slår nässlan som Kristina tycker är gravt underskattad. Hos henne är den välkommen att växa både i örtagården och i utkanten av tomten.
– Jag plockar alltid på samma ställe. Då kommer det hela tiden nya späda blad. Jag använder dem till pajer, bröd och soppa. Nässelvatten fungerar både mot ohyra i trädgården och som gödning.

Nässlor som växt till sig gör hon papper av. De riktigt grova stjälkarna går det att väva fint tyg av, nettelduk. Sitt intresse för nässlor har Kristina kanaliserat i en förening kallad Nellorna. Målet för den elva kvinnor starka gruppen är att skriva en bok om nässlans alla användningsområden.

Textilkonstnär

Till yrket är Kristina textilkonstnär. Framöver har hon planer på att odla lin. Tidigare hade familjen får. Ull är nämligen ett favoritmaterial i Kristinas skapande. Vävda porträtt med fotokänsla hänger längs väggarna i hennes stora ateljé som tidigare var gårdens lada. I taket hänger sirliga kronor i flätat gräs. Några stenar i tovad ull ser så verkliga ut att jag måste gå fram och känna på dem.
– För mig hänger trädgård, konst och matlagning ihop. Det ena ger inspiration åt det andra, där finns inga gränser.

Stillsamt tempo

Året runt ordnar Kristina olika kurser på gården. En av de populäraste har temat “fånga dagen”. Där kan deltagarna välja på att fläta pil, göra kransar, tova ull eller ta vara på örter – allt i ett lugnt och stillsamt tempo.
De som vill kan bara gå runt i trädgården och titta.
– Människor är uppe i ett otroligt varv i dag. En kvinna som kom hit hade sex barn och jobbade heltid. Hon var helt slut.
– Jag försöker få dem som kommer hit att stanna upp ett tag och andas ut. Det finns lärdomar att dra från trädgården, menar Kristina.
– Många övergöder sina växter för att de ska ge massor av blommor. Man kan fråga sig varför. Är inte en naturlig blomning lika vacker? På samma sätt övergöder vi oss själva med prylar som vi måste stressa ihop till.

Jobbade från ottan till midnatt

Kristina talar av egen erfarenhet. Innan hon och Rolf flyttade till Hässlebo drev de en restaurang under flera år. Den blev mycket populär och hade öppet både till lunch och middag.
– Oj, vad vi slet. Arbetsdagen var inte slut förrän vid midnatt och sedan skulle man upp i ottan för att göra inköp till nästa dag. Sommaren var ett enda långt arbetspass.
– Nu lever vi ett enklare liv med färre prylar. Men vi njuter så mycket mer av det vi har och är närvarande i nuet.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top