Tova trendig ull

Den gamla tekniken att tova kan förenas med modern och annorlunda design. I danska Skibby skapas fantasifulla ting.

Fakta tovning

• Tovning är en urgammal teknik som från början härstammar från Asien där man funnit 5 000 år gamla tovade föremål. I Skandinavien vet man att det förekom tovade klädes-plagg under vikingatiden och filt användes sannolikt också för att täta båtar. Fram till andra världskriget användes filtade stövlar av ryska härar.
• När man tovar används ull, varmt vatten och såpa. Vattnet och såpan gör att ullens fjäll öppnar sig. Under mekanisk bearbetning, när man knådar och gnuggar ullen, trasslar ullfibrerna in sig i varandra och när ullen torkat sluter sig fjällen igen och har filtat ihop sig till ett tätt och tåligt material.
• På Lise Baldslev Olesens hemsida www.hjertefilt.dk finns exempel på fler produkter.
• Det finns många kurser för den som vill lära sig att tova. Sommarkurser anordnas på många håll, sök på nätet

Tova trendig ull
Lise Baldslev Olesen, nederst, med väninnorna Rikke Larsen (till höger) och Birgitte. Lise har tovat hattarna.
Tova trendig ull
Lise tog mått efter en av sin dotters klänningar när hon tovade den lilla flickklänningen med blommotiv.
Tova trendig ull
Väska med tovade rosor och påsydd spets.

Det blir en hel del plask och slask men också många glada skratt när vänninorna träffas hemma hos Rikke Larsen i Skibby vid Roskilde Fjord.
Tvättbaljan kommer fram och fylls med varmt vatten med tillsatt olivtvål. Stycken av kardad ull doppas i det doftande såpvattnet, gnuggas och formas till plagg och pynt.

Man lär sig tekniken genom att prova sig fram, förklarar Lise Baldslev Olesen som tovat i 15 år och som inspirerat sina vänner att börja. När man gnider och rullar ullen i vatten och tvål filtar den sig och man kan faktiskt forma vad man vill.
Dukar, hjärtan, blommor och sjalar är bara några av de saker Lise tovar. Hennes råd till den som inte tovat förr är att börja med enkla former, som en grytlapp, för att få en känsla för materialet.

Tovning har blivit trendigt, konstaterar Rikke Larsson som har stor efterfrågan på exempelvis festsjalar i silke med tovade detaljer som hon säljer i sin butik Honung och Flora.
– Mina första tovningsförsök blev väl kanske inte helt perfekta men jag har lärt mig med tiden. Lise har också gett mig många värdefulla tips. Till exempel räcker det inte alltid med att gnugga ullen, ibland måste man slå den i bordet för att få den att hänga ihop.

Så här tovar du

• Lägg ut en tunn platta av kardad ull med fibrerna åt samma håll i exempelvis en långpanna. Lägg ett nytt lager ull ovanpå men med fibrerna vinkelrätt mot första lagret. Lägg till sist ett tredje lager vinkelrätt mot det andra.

• Häll ljummet såpavatten, 1 matsked till cirka 5 liter vatten är lagom, över ullen. Ullen ska bli fuktig men inte blöt.

• Tryck försiktigt ihop ullen så att den blir blöt. Gnugga försiktigt med fingertopparna till en början och sedan med hela handen. Ta mer såpvatten om det behövs. Massera ullen så att den filtas ihop, rör fingrarna i cirklar.

• Efter cirka 5 minuter har den filtat ihop sig och du kan arbeta ordentligare med händerna. Vänd arbetet och gör likadant med cirklande rörelser.

• Rulla ihop arbetet och gnid försiktigt mot en valkbräda eller tvättbräda. Rulla ihop från andra sidan och gör likadant. Forsätt tills du rullat ihop från alla ändar och från hörnen. När arbetet inte längre går att töja i någon riktning är det klart. Nu har din lapp troligen krympt med cirka 40 procent. Låt torka. Klart!

Av: Shanti Broeng

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top