Nässlan – en vårpresent

Så är det åter dags att gå på nässelsök. Leta upp de små späda skotten. Nypa underifrån och lägga i korg. Rensa, tillaga och njuta. Det är vår.

Nässlan - en vårpresent
Foto: Rickard Forsverg

Nässlan innehåller vitamin A och C. Dessutom kisel och kalcium.

100 g nässlor ger nämligen 490 milligram kalcium. Att jämföras med 1 dl lättmjölk som ger 121 milligram. Allt ur Apotekets råd om benskörhet. Vårt dagliga behov ligger på ungefär 800 milligram.

Hjälper till att bilda nytt blod.

Kör nässlor och vatten i mixer. Drick och känn dig som ny.

Torka nässlor, bred ut bladen på tidningspapper, eller häng upp dem i knippor. Pulvrisera dem därefter och spara för vintern. Njut pulvret i en sallad eller i filen varje dag. Hälsokostbutikerna har pulvriserade nässlor för den som vill hoppa över plockandet.

När du plockar nässlor. Ta dem underifrån så bränner du dig inte.

Tips för trötta krukväxter. Lägg nässlor i vatten. Efter några dagar börjar det stinka. Då är det dags att sila av vattnet och låta blommorna dra till sig den näringsrika vätskan.

Får du nässelsoppa över? Beräkna 50 g jäst till 5 dl soppa. Blanda ner mjöl och gör härliga matbröd.

Lycklig den som har en solig slänt, och under ackompanjemang av takdropp och varm sol kan plocka små späda nässelplantor. Bära in, rensa och smörvärma. Salt, peppar och knäckebröd därtill. Blir det nässlor över, gör en paj eller god soppa.

Av: Lise-Lott Andersson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top