Vilka är tulpanerna?

I åratal har vi blomsterskribenter skrivit om tulpaner. Vilka som doftar bäst och får flest blommor

Vilka är tulpanerna?
Foto: Christer Vallstrand

Ibland blir man lite trött. I åratal har vi blomsterskribenter skrivit om tulpaner. Vilka sorter som doftar bäst, får blommor som liknar liljor eller näckrosor, flest blommor på samma stjälk eller dubbla kronblad till exempel. Och vi har talat om vilka namnsorter som det säljs mest av.

Samtidigt har vi tjatat på lökodlarna om att de ska tala om för sina kunder VAD det är de säljer. Men fortfarande saknas namn på sorterna i plaststrutarna!

Lika väl som man skriver svenskodlat och odlarens namn och skötselråd på etiketten, borde man kunna få veta vad tulpanen i fråga heter. Vad tjänar det annars till att vi försöker ge läsarna tips? Visst odlas det många olika sorter i vårt land. Men alla blommar inte samtidigt. Inte kan det vara så förfärligt svårt att trycka upp etiketter för de olika sorterna? Så att man får veta om den rosa bunten innehåller doftande ‘Angelique’ eller doftlösa ‘Blenda’.

Namnlösheten gäller förresten inte bara tulpaner i bunt. Den gäller också många andra ´´packar´´ med snittblommor och flera populära krukväxter. Begonior till jul till exempel. Det är stor skillnad i hållbarhet på de olika namnsorterna.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top