Tjuvstarta våren med krukväxter

Många av trädgårdens växter finns numera som krukväxter - och till sommaren kan du ge dem ett nytt liv i rabatten eller på balkongen.

Tjuvstarta våren med krukväxter
Foto: Christer Vallstrand

Många av sommarens trädgårdsblommor finns i kruka numera: hortensia, primula, klematis. För att inte tala om vårblommande lökar som kungsängslilja och pärlhyacint. Medan snö och slask råder kan du njuta av en tidig vår i fönstersmygen. Och sedan – om du lyckas hålla dem vid liv – kan du plantera ut dem i en rabatt eller trädgårdskruka när frostnätterna är över. Du får kanske inte en blomning i sommar, men några av sorterna kan blomma nästa och nästnästa år.
För att klara de krukade trädgårdsväxterna inomhus fram till sommaren gäller det att ge dem mycket ljus och hålla luften omkring dem så fuktig som möjligt.
Lägg ett lager lecakulor som hålls ständigt fuktiga i botten av ytterkrukan eller ställ flera krukor tillsammans på en bricka med lecakulor eller grus. De hjälper varandra med luftfuktigheten. Det går också bra att lägga ett stycke fuktig grön oasis under krukorna. Men krukorna får inte bli stående i vatten. Använd gärna duschflaskan, helst dagligen, men undvik att duscha på blommorna.

Sköt växterna så här:

Hortensia (Hydrangea macrophylla)
En surväxtjord som vill ha lågt pH-värde i jorden: blanda mycket torv i jorden och undvik att vattna med kalkrikt vatten. Koka upp vattnet och låt det stå och svalna innan du använder det. Hortensia vill också ha mycket näring under blomningstiden. Ge den full näringsdos vid varje vattning när den blommar. Hortensian kräver mycket ljus men inte direkt sol. Den bör inte stå över ett värmeelement. Bladen får aldrig torka ut. Vattna varannan dag under våren. En rosa hortensia kan få blå blommor om man tillsätter fem gram alun per liter blomjord. En blå kan bli rosa om man tillsätter järn till jorden i stället.

Miniatyrros (Rosa chinensis v. minima)
Den här lilla rosen är den enda av släktet som klarar sig inomhus. Tycker om fullt dagsljus och gärna sol men ganska låg temperatur. Vanlig krukväxtjord går bra. Gödsla varannan vecka under växtsäsongen eller en mycket liten dos vid varje vattning. Krukan ska inte vara för stor. Den blommar bäst när “rötterna känner krukan”. Om man inte kan gräva ner den i rabatten efter blomningen bör man ge den ett par månaders sval vila inomhus. Minimal vattning under vilan. Nästa vår planteras rosen om i ny jord (om den övervintrat i kruka). Beskär föregående års nytillväxt ungefär till hälften.

Kornettblomma (Streptocarpus hybridus)
Är den enda i vårt vårfönster som inte vill ut till sommaren. Men den får vara med här ändå för att den blommar så vårlikt och tacksamt. Den vill stå ljust men inte i direkt sol. Vattna med rumsvarmt eller ljummet vatten när jordytan känns torr. Gödning en gång i månaden med halv dos. Plantera om i vanlig krukväxtjord i samma krukstorlek på våren.

Klematis ‘Pistachio’ (Clematis florida)
Den enda klematis som tål inomhusodling, men den klarar heller inte övervintring utomhus. Vill ha vanlig planteringsjord, gärna blandad med lite torv, ganska stor kruka och rikligt med näring under blomningstiden. Trivs bäst i omkring 20-25 grader. När risken för frostnätter är över kan den få flytta ut i en kruka i ett varmt hörn av uteplatsen eller balkongen. Låt den klänga på en ställning eller en liten spaljé som bakgrund till andra sommarblommor. På hösten måste den in i ett ljust fönster och helst stå grön i rumstemperatur för att klara sig. Själv har jag låtit min ‘Pistachio’ stå i ett fönster i garaget, där jag håller omkring tio grader. Där har den fått sparsamt med vatten. Nu är det fortfarande liv i den och det ska bli intressant att se om den orkar komma i gång igen när den kommer in i värmen och får ny jord.

Ginst (Genista canariensis)
Den lilla kanarieginsten är en mindre släkting till färgginsten (Genista tinctoria) som har funnits vild i våra sydligaste landskap. Båda får samma varmt gula ärtblommor och ett skirt mörkgrönt bladverk. De växer normalt i torr och mager jord och tycker om mycket sol. Var sparsam med gödning.
Att den lilla kanariesläktingen skulle stå ut med vår svenska vinter är inte troligt, men hos mig var den en söt liten buske i rabatten hela växtsäsongen och senare lyste det mörkgröna bladverket vackert mot vit snö. Om man kan få den att överleva i ett ljust men frostfritt utrymme har jag inte lyckats få reda på, men jag håller det inte för otroligt. Bladen är så pass tjocka att de bevarar fukt ganska bra. Pröva i så fall att “skola in” krukan i höst: ta in den under kalla nätter och ställ ut den under dagtid under några veckor. Minska vattningen och låt den torka upp på ytan mellan vattningarna under vintern.

Låt vivan leva

Den lilla primulan jordviva (Primula acaulis) i många färger brukar finnas med i julgrupper. Ofta helt fel planterad tillsammans med hyacinter, som inte behöver vatten alls. Primulan kräver jämn fuktighet. Vi har väl mest betraktat den som en “slit och släng-blomma” som inte klarar sig mer än ett par veckor i rumsvärme. Men det är synd. Får man den att överleva och planterar ut den i rabatten så kan den blomma om år efter år. Inomhusvärmen är ett fördärv för den. Helst vill den bara ha 13 grader, fuktig luft och skugga för stark sol. Tänk på det när du planterar ut den. Hur jorden är bryr den sig inte så mycket om.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top