Låt helgerna blomma

Tomterött får ge med sig lite som julens stora färg. Nu vinner vitt terräng, som förr var nyårsfärgen. Vitt är färgen i advent - en tid av väntan.

Låt helgerna blomma
Foto: Michael Förster

Julens blommor!

1. En krukväxtampel som plättar-i-luften eller ärtor-på-en-tråd kan få en egen juldekoration. Här i en indisk ljuslykta med lock. I botten genomskinliga “stenar” av glas och runt jorden härlig grön mossa. Några silverstjärnor och allt är klart. (Arr. Maria Eriksson)
2. Liljekonvalj har kommit tillbaka som julblomma. Ganska dyr än så länge men om vi frågar mycket efter den kanske den blir vanligare och billigare. Den har inte riktigt samma ljuva doft som den vilda på våren men det är samma art. Renlav och sirlig plättar-på-tråd ger lite illusion av skogsbacke med linnea. (Arr. Pernilla Breyer)
3. Tazetter brukar få stå och dofta ljuvligt i en skål med kiselsten. Varför inte göra något mer med dem? Här står de i en glascylinder med dansk sjösten i botten. Själv kan du plocka fina mossor i olika färger och varva med grus eller snäckor. Och varför inte låna in ett par taklökar från stenpartiet över juldagarna? (Arr. Pernilla Breyer)
4. Brudorkidé (Phalaenopsis) har blivit en vanlig julblomma, som glädjer månad efter månad. Den får absolut inte stå blött eller i jord, men så här planterad i omväxlande vackert grus, vitmossa och orkidékompost i en genomskinlig glasburk kan man lätt kontrollera fuktigheten. Så länge det bildas kondens på insidan av glaset ska man absolut inte vattna. Klipp inte bort de överblommade stänglarna förrän du är helt säker på att de är helt torra och döda. Det kan komma nya knoppar på stänglarna. (Arr. Maria Eriksson)
5. Amaryllis behöver stöd för att stå rak i livet. Planterar man lökarna i botten på en hög glascylinder får de det. Skölj av all jord från lökarna och bred ut rötterna över grus eller glaskross som här. Låt inte vattnet gå upp till löken. Tunna fibrer i cylindern stagar stjälkarna. Vill du spara lökarna till kommande år måste du ta upp dem och plantera i jord efter blomningen. (Arr. Sten Vasseur)
6. En mörklila hyacint kan man få tag på till jul om man har tur. Färgen passar mycket fint till silver. Hyacinten klarar några graders kyla. Du kan alltså ha den som välkomnande kruka, kanske tillsammans med murgröna, på yttertrappan. Foto: Jan Tennek (Arr. Kristina Strand)
7. jularrangemang behöver nödvändigtvis inte innehålla en krukväxt. Lösa blommor som de här nejlikorna står fint nästan lika länge. Stick ner dem och kvistar av gran, några blad av murgröna eller någon annan krukväxt i en kub fuktig grön oasis. Dekorera med nya läckra julkulor. (Arr. Per Benjamin)

Förvaringstips

Ställ julblommorna i fönstret när det är ljust ute. När det är mörkt kan du lika gärna ha dem framför dig på bordet. Ställ lökväxterna kallt över natten så står de längre.
Amaryllis: Ljust och svalt, om jorden inte är blöt ner till 10 grader.
Azalea: Ljust och svalt, hellre på ett bord innanför fönstret än över ett element. Tål ej uttorkning.
Begonia: Ljust, gärna soligt, men svalt. Den vanliga med mindre blommor tål ner till 15 grader. Den storblommiga klarröda ‘Barkos’ vill ha omkring 20 grader.
Brudorkidé (Phalaenopsis): Ljust, rumstemperatur. Tål ej vanlig jord.
Cyklamen: Ljust och svalt. Tål temperaturer ner mot noll om jorden inte är blöt.
Julglöd (Kalanchoë), egentligen höstglöd: Ljust och soligt eller en bit in i rummet, från 10 grader och uppåt. Bra tillsammans med hyacinter eftersom den kräver lite vatten.
Julros: Ljust och svalt. Plantera ut den till våren.
Julstjärna: Ljust, ej dragigt, ej under 12 grader.
Liljekonvalj: Ljust och svalt.
Lökväxter: Hyacinter, tulpaner, tazetter och krokus ska ej stå soligt. Svalt och ganska kallt nattetid.
Primula: Ljust och svalt.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top