Ljus i mörkret

I vintermörkret skänker den oss sin vårljuva körsbärsblom - azalean. Den är inte alls så svår som sitt rykte.

Ljus i mörkret
Foto: Thomas Södergren

En lättskött och hållbar sort är vogelazaleorna, som funnits i handeln några år. De kallas också för höstazaleor och finns nu i ett tjugotal sorter. Nya färger i år är vitt och orange-aprikos. Helmut Vogel, som den uppkallats efter, var en tysk trädgårdsmästare som lyckades odla fram lättodlade, blomningsvilliga och dubbelt så hållbara azaleor jämfört med tidigare sorter. Därmed tillhörde azalean inte längre “överkursen” för dem med särskilt illgröna fingrar. Fem till åtta veckor står en vogelazalea i blom och det fina med dem är att de kommer tidigt på säsongen, redan omkring alla helgons dag, sedan står de fint fram till nyår. Sköter man dem varligt därefter kan det bli en ny blomning i maj-juni.
Sköt azalean så här:
· Köp en planta med några utslagna blommor och flera knoppar som visar färg.
· Den kan stå i fönstret eller på bordet en liten bit in i rummet, men aldrig i starkt solsken eller över ett hett element.
· Den ska alltid vara fuktig. Du kan följa det gamla knepet att 2-3 gånger i veckan doppa ner krukan i ljummet vatten tills det slutar bubbla och sedan ta upp den och låta den rinna av väl. Säkrare ändå är att vattna lite varje dag – men se till att blomman inte står i vatten.
· Under blomningstiden ska den inte ha någon näring. Efter blomningen kan den få näring en gång i veckan så att den orkar sätta nya knoppar. Sommartid kan man plantera den utomhus, till exempel intill rododendronbuskar som kräver samma jord med lågt pH-värde. Men det är viktigt att ta in den före frost.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top