Färgstarkt fönster

Ett blågult blomsterfönster mitt i vintern ger de här två ljuva nyheterna. De blommar när de flesta andra krukväxter gått i ide.

Färgstarkt fönster
Foto: Kaijsa Eiworth
Färgstarkt fönster
Foto: Kaijsa Eiworth

En blå ängel kommer till oss i vintermörkret och lyser som den klaraste sommarhimmel. ‘Blue Angel’ är en Plectranthus oertendahlii. Novemberljus är vi vana vid att kalla dess alldagligare variant med små vita blomvippor. ‘Blue Angel’ har två systra

Tycker om inomhusvärme

Ställ dem ljust men inte i direkt solljus. Vattna igenom rejält och vänta med nästa vattning tills jorden känns torr. Ge ingen eller mycket, mycket lite näring vintertid. En fördel är att änglarna tycker om vår normala inomhusvärme, 20-25 grader, men den mår också bra med lite svalare vintertemperatur. När våren kommer tar du lätt toppsticklingar och sparar till en fin grönska i balkonglådor och krukor längre fram.”Giraffblomma” blev det omedelbara smeknamnet på Lachenalia aloides när jag kom hem med den. Men egentligen ska den kallas brokig papegojhyacint. Mycket riktigt tillhör den växtfamiljen Hyacinthaceae, en lökväxt alltså, som liksom alla lökväxter ska vissna ner och ha en lång viloperiod. Ursprungslandet är som för så många vackra lökväxter Sydafrika.

Flytta ut den till sommaren

Ställ krukan så ljust som möjligt och inte för kallt. Under fem grader tål den inte. Vattna varsamt under blomningstiden (som brukar vara från januari) annars blir stänglarna långa och rangliga. Klipp av vissnade blommor och ge lite näring i vattnet efter blomningen. Sköt den som vilken annan krukväxt som helst så att bladen får en chans att samla ny näring innan de vissnar ner. Krukan kan ställas undan tills den börjar visa lite grönt nästa gång. På sommaren kan den gärna få flytta ut i trädgården eller på balkongen. Sluta vattna helt när den vissnat ner. I september kan du ta fram den i ljuset och vattna lite försiktigt, och kanske ge den lite ny jord.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top