Tropiska drömmar

Ständigt vill vi ha nya utmaningar och nya roliga och ovanliga krukväxter. Världens regnskogar har massor att ösa ur - liksom en del riktigt torra områden i Afrika till exempel. Dagens växtjägare hämtar hem massor av nyheter åt oss. Här är några av dem.

Tropiska drömmar
Foto: Christer Vallstrand
Tropiska drömmar
Foto: Christer Vallstrand

Nyheter i blomfönstret

1. En stilig kastanj hör till de roliga nyheterna. Den tål att stå i direkt
solljus och bör gödslas regelbundet, åtminstone under växtperioden, men ställ den svalt. Plus 14 grader är idealet.
2. I ampel av flätad pil hänger en ny och helt underbar krukväxt, burgunderbusken (Excoecaria cochinchinensis). Undersidan av bladen är vackert vinröda medan ovansidan är blank och grön. Vackrast är det när solljuset lyser på det röda och man ska se den lite nerifrån. Det här är en växt från Vietnam och det finns omkring 40 arter. Den sägs innehålla en vit mjölksaft som kan vara giftig, så det är ingenting för nyfikna småbarnshänder.
3.Begonia Rex glädjer oss med massor av roliga bladformer och färger. En växt som kommit väldigt på modet igen. Den vill stå ljust men inte i direkt sol. Vintertid får man inte göda mer än en gång i månaden – högst. Kommer från Assam i Indien.

Modekrukväxt

4. Modekrukväxten just nu är zamiakallan (Zamioculcas zamiifolia). Den skjuter upp blanka fjäderlika stammar från rhizomer i jorden och kan hålla vatten länge i sina tjocka stammar. Vilt växer den på Afrikas savanner. Det betyder att den ska torka upp mellan vattningarna. Den vill ha ljus men kan sommartid stå bra i skugga. Aldrig under 15 grader. Det enda kinkiga med den är att den vill ha mjukt vatten och så kallad surjordsnäring (som rododendron). Det finns exemplar på en meter eller mer.
Längst nere vid roten kommer den lilla oansenliga blomman som avslöjar att det är en kalla. Inte en kottepalm som den liknar.
5. En rolig nyhet är fallskärmsrankan (Ceropegia sandersonii). Den ser svår ut men kommer snällt med den ena lilla “lyktan” eller “fallskärmen” efter den andra, året runt. Ställ den så ljust som möjligt nu i vinter. I vår får den skydd mot gassande sol. Då kan den trivas även i ett norrfönster. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Vattna sparsamt. Den här växten är van vid sydafrikansk torka och lagrar vatten i de tjocka bladen och näring i små knölar i jorden. Fallskärmen är till för att fånga pollinerande flugor som får stanna tills blomman vissnar.
6. Ny som krukväxt, fast vi har sett den ett par år som snittblomma, är curcuman (Curcuma aoscoeana). Den hör till det stora släktet ingefärsväxter (Zingiberaceae). Den vill ha mycket ljus och behöver vattnas ett par gånger i veckan under sommaren. När bladen vissnar framåt jul ställer man krukan på en mörk plats och låter den vila till februari. Då planterar man om den och ställer fram den i ljus och rumsvärme. Sommartid kan curcuman stå på en skyddad plats utomhus.

Nationalblomma

7. Sydafrikas nationalblomma protea har funnits länge som snittblomma. Nu har den dykt upp som krukväxt. I sitt hemland växer den på verkligt torra områden, så kallade fynbos. Den är duktig på att hushålla med det lilla regnvatten som kommer i sina tjocka blad och stjälkar. Så låt den torka upp ordentligt mellan vattningarna – och ge den allt ljus du kan hitta på.
8. Vanlig ananas är en trevlig krukväxt. Plantorna har skördats med små frukter långt innan de är ätmogna, men den som har tålamod kan säkert vänta ut en god frukt. Men mest odlas den för att den är dekorativ och kan stå fin i månader. ‘Champaca’ kallas sorten som kan ha helt gröna eller strimmiga blad.

Höstskötsel

På sommaren stortrivs alla växter. Undra på det, för då är ljuset lika kraftigt som i tropikerna, 100.000 till 120.000 lux. Men på hösten och vintern minskar ljuset. Det kanske bara är 5-10 procent av sommarljuset, eller ner till 700 lux! Smutsiga fönsterrutor och damm på bladen tar också bort mycket ljus. Så putsa fönstren nu när mörkret faller. Flytta krukväxterna till söderfönster där ljuset är som bäst. Ta ut dem till badkaret och ge bladen en rejäl dusch.

Temperatur och ljus

Sänk temperaturen om du kan. Vid 15 grader minskar ljusbehovet för växterna till hälften. Vid 7 grader behöver de bara en fjärdedel så mycket ljus. (Något att tänka på för växter som ska övervintra i garaget eller källaren!)
Allra mörkast i rummet är det oftast i hörnet bredvid fönstret. Ju längre från fönstret man kommer, desto mer avtar också ljuset. Skaffa gärna extra lysrörsbelysning och häng en halvmeter över krukväxterna.

Vilka lampor ska man då ha? Ja, inte vanliga glödlampor. De ger ifrån sig mycket värme och väldigt lite ljus. Detsamma gäller vanliga halogenlampor. Lysrörslampor däremot ger knappast någon värme alls men däremot mycket ljus. Bäst är speciallampor som kvicksilver-, blandljus- och metallhalogenlampor. Sådana som man använder i växthus. Men de ger ett kallt blått ljus. Dessutom är det svårt att hitta trevliga armaturer för ett vanligt hem till dem.
Men vanliga lågenergilampor med sockel E 27 är riktigt bra. De ger ett mjukt dagsljus och passar till nästan alla armaturer. Välj en som är så djup att lysrörslampan inte sticker ut. En trattformad skärm sprider ljuset över växten. Den ska placeras ungefär en halv meter ovanför. Lysrörslampor kan också hjälpa till att hålla liv i många tåliga krukväxter en bit in i rummet.

Kompensera med fukt

Ju varmare luft, desto torrare och otrevligare för växterna. Därför är det direkt olämpligt att låta dem stå rakt över ett värmeelement som puffar upp varm luft. Stäng av elementet om det är möjligt, eller ha det på så lite som möjligt när du inte vistas i rummet.
Kompensera den torra luften med fukt. En vanlig duschflaska är inte särskilt effektiv. Den fukten har dunstat bort helt efter en kvart. Bättre då att låta krukorna stå på något som sakta avger fukt. Det kan vara ett lager lecakulor eller grön oasis som hela tiden hålls våta. I en stor ytterkruka med vatten på botten kan man lägga ett uppochnedvänt kaffefat som krukan står “torrskodd” på. Fuktig mossa kring innerkrukan och över jorden kan också minska avdunstningen. En porlande inomhusfontän är nyttig för både växter och människor.

Krukväxterna avger upp till 90 procent av det vatten vi vattnar med till luften! Det är bra för oss människor som behöver andas fuktig luft för att må bra. Men det är också bra för andra krukväxter, så ställ dem tätt tillsammans i grupper hellre än en och en. Kanske på en bricka eller i en låda med fuktiga lecakulor?
När mörkret tilltar slutar en del växter helt att växa, andra växer väldigt sakta. Därför gör de inte heller av med lika mycket vatten som under sommarhalvåret.
Det gäller att minska på vattningen från tidig höst. Känn alltid efter med fingret (eller en fuktmätare) om det verkligen behövs mer vatten. Bäst är att känna efter en liten bit ner i krukan. Vid rötterna är det ofta fuktigt trots att ytan känns kruttorr.

Minska på gödningen, eftersom växten stannar av behövs det heller inte så mycket. Vissa växter mår bäst av att inte gödas alls under den mörka tiden, men andra kan behöva en liten dos varannan till var fjärde vecka.
En tumregel i umgänget med krukväxterna kan vara:
Minska temperaturen och vattningen, öka ljuset och luftfuktigheten!

Tåliga växter

Här är en lista på tåliga krukväxter som klarar sig med ganska lite ljus:
Silverkalla, gullranka,monstera, aspidistra, juvelblomma, cissus, dracena, fönsterfikus, banianfikus, bergpalm och fågelbobräken.

Fuktig luft

Här är några som vill ha hög luftfuktighet omkring sig: Adiantum, begonia, palmbräken, kalatea, kroton, bladdracena, mose vass, parasollsäv, banan, ormbunke, philodendron, klätterkalla, aralia, fredskalla, vriesea och zamiakalla.

Tio-i-topp

Vi svenskar köper krukväxter för över 500 miljoner kronor varje år. Här är de vi köper mest av:
1. Begonia
2. Pelargon
3. Julstjärna
4. Krysantemum
5. Saintpaulia
6. Höstglöd/våreld
7. Lyckliga Lotta
8. Azalea
9. Margerit
10. Cyklamen

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top