Olga Kuschenko: Takodlare

Jättestora meloner, soliga tagetes och växthus med tomater liksom plantor av alla de slag ser ut att stortrivas tio våningar över gatan. Följ med till en av de nya takodlingarna i Sankt Petersburg!

Olga Kuschenko: Takodlare
Foto: Helena Tovås Persson, Gunnel Nilsdotter

Gäller att få godkänt

Olga Kuschenko bor i ett tiovåningshus i en av de stora stadsdelarna i Sankt Petersburg. När hon blev arbetslös för ett par år sedan måste hon hitta på något att göra. Hon tycker som så många andra ryssar om att odla, men någon plats för odling hade hon inte. Det var då hon fick idén att odla på taket. I huset, som är en bostadsrättsförening, bor omkring 500 människor i 280 lägenheter. Många är pensionärer som har svårt att få pengarna att räcka till. De liksom hon skulle må bra av att odla sina grönsaker. Eftersom alla i huset äger sina lägenheter var det inte svårt att få idén godkänd.
– Det är värre när myndigheterna äger huset, skrattar Olga. Då ska kvarnarna mala längre.
Nu gällde det att få godkänt från brandmyndigheterna och takkonstruktionen godkänd. Först när taket förstärkts fick odlandet sätta i gång.
Sommarvatten kunde man leda upp från en lägenhet på översta våningen.
I drygt två år har odlandet varit i gång och nu börjar man få rutin på det hela.
Det gäller att blanda upp jorden med något lätt material för att den inte ska bli för tung. Man måste skydda takpappen. Vassa klackar är förbjudna och odlingskärlen vilar på gummislangar som släpper fram luft.

Vi tar hissen till nionde våningen, tar trappan ett par våningar till och sedan en stålstege upp till en lucka in på krypvinden. Där, på utlagda brädor, hukar vi oss fram och kliver över ledningsrör fram till ännu en stege upp på taket. Men väl uppe i vinden och solen på taket möts vi av en underbar syn. Där, i gamla bildäck, plastbackar och lådor, prunkar grönsaker och blommor. Ett par små växthus har byggts uppe på ventilationsrören från alla lägenheterna och därinne växer vackra krukväxter varvat med tomater, meloner, pumpor och annat.
– Tomater fick vi på köpet, berättar Olga. Fröna fanns i kompostjorden som vi själva tillverkat.
Så de bara kom! Inte bara grönsaker drivs upp här utan också en hel del plantor som säljs till grannhusen.
– Det är så roligt att se hur fint det blir med våra plantor runt husen, säger Olga förtjust.
Hon visar också på flera lådor med små äppelträd och kvittenbuskar som dragits upp från frön. Masha heter en av husets småflickor. Hon lättar stolt på odlingsväven till sin egen rosodling. Rosor blåser sönder i den starka vinden häruppe men under väven har Masha fått fram buskar som hon vunnit pris
på en utställning med!

Inte bara takodling

Men takodlingen är inte allt i det här projektet. I krypgrunden under huset har föreningen startat ett komposteringsprojekt med maskar. Längst in bland vattenledningsrör och annat har de gjort i ordning ett råttsäkert rum med prydliga rader med plastbackar. I dem krälar tusentals röda kompostmaskar. Dem har föreningen fått i gåva från andra takodlare i Kalifornien. Husets invånare kommer ner till källaren med små plasthinkar med matavfall två gånger i veckan och maskarna matas med avfallet. Ett halvt kilo mask finns i varje back och de äter upp ett par kilo matavfall i veckan. När backen är full efter två månader ställs en tom back uppe på den och maskarna tar sig upp i den genom hål i botten. Efter ytterligare en månad finns det åtta kilo näringsrik mull i den första backen. Mull som inte bara används som gödsel på takodlingen utan också förpackas i påsar och säljs bland grannarna. Olga är förtjust i hur lätt komposteringen går och berättar att man planerar att bygga ett kompostrum till under huset.
– Kanske kan vi med det här skapa jobb åt fyra-fem personer på heltid!

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top