Nu blommar taken

Tomma takytor skulle kunna bli finfina odlings-platser. Högst upp mot den livgivande solen och de fuktiga regnmolnen sträcker de sig. Vad allt kunde man inte odla där! Några har faktiskt redan börjat - i Sankt Petersburg i Ryssland till exempel.

Nu blommar taken
Foto: Helena Tovås Persson, Gunnel Nilsdotter
Nu blommar taken
Foto: Helena Tovås Persson, Gunnel Nilsdotter

Någon har räknat ut att man i bara ett av de tolv distrikten i jättestaden Sankt Petersburg skulle kunna odla 2 000 ton grönsaker på taken! Tvåtusen ton mat i en stad där hungersnöd ibland klappar på dörren. Priserna stiger ständigt fast pensionerna står still och löner ofta inte kan betalas ut. Vilken möjlighet då att utnyttja taken! Det har också några eldsjälar i staden förstått och startat odlingar på ett femtontal höghustak. Och på taket till det största fängelset i staden odlar 10 000 fångar en del av sin mat.

Nya metoder för takodling

Projektet i Sankt Petersburg får stöd av en internationell organisation för takodling, ECHO (Educational Concerns for Hunger Organization) som har sin bas i USA. Organisationen försöker hitta nya metoder för takodling som passar i världens fattiga storstäder. Men i många av dessa sätter vattenbrist, brist på utbildning och lågt intresse för odling bland befolkningen stopp för takodlandet.
Men i Sankt Petersburg finns goda förutsättningar. Ryssarna är ofta välutbildade och motiverade och de älskar att odla! Vatten finns det också gott om och soltimmarna under fyra sommarmånader räcker gott till. Risken för tungmetaller från avgaser och fabriksskorstenar i grönsakerna är inte heller så stor, visar prover. Faktiskt hade grönsaker köpta på marknaden högre halter av tungmetaller än takgrönsakerna.

Egen tillverkning

Att få taken att hålla för tung, blöt jord är också ett problem som man jobbar med. Taken i Sankt Petersburg ska visserligen hålla för stora mängder tung snö. Men det är viktigt att kolla konstruktionen noga innan man börjar odla. Det får inte vara växter som kräver djup jord. Och jorden man odlar i måste blandas ut till hälften med något lättare odlingssubstrat, oftast lerkulor men också torv, sågspån och perlite (som är ett mycket lätt mineral). Ett par av odlingarna har också startat egen tillverkning av maskkompost från husinvånarnas eget grönsaksavfall. På så sätt får man sin egen gödning till odlingarna.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top