Pepino – en ny utmaning

Pepino - det är väl en liten "fräck mus" i en slagdänga, trodde jag. Men inte - det är en riktigt god frukt också. En exotisk nyhet som man faktiskt kan odla hemma.

Pepino - en ny utmaning
Foto: Gunnel Nilsdotter

Till min frågespalt på hemma.net har jag fått en rad frågor om pepino. Jag visste inte vad det var så jag var tvungen att undersöka. Och nu har jag smakat på den här exotiska nyheten i fruktdisken.

Pepino – bara namnet

Om du odlat den i sommar och vill pröva övervintring bör du ha ett ljust utrymme som håller cirka 15 grader. Håll pepinoplantan i växt, det vill säga åtminstone delvis grön, hela vintern. Den ska inte torka ut. Plantor som övervintrat kan du prova att sköta som pelargonerna. Klipp ner dem på våren, plantera om i ny jord och en storlek större kruka. Pepino är bara ett av namnen. Potatissläktingen kallas också päronmelon, melonpäron, melonbuske eller sötgurka med mera. Förutom med potatisen är den släkt med äggplantan, aubergine. Och på längre håll med änglatrumpeten datura eller burgmannsia. När busken blommar ser man tydligt släktskapet med potatis. Den lilla blomman är en typisk potatisblomma, vit med rosa inslag. Någon vild pepino känner man inte till. Men den odlades redan i slutet av 1800-talet i odlingar i Peru, Colombia och Chile. Numera finns den även i Australien.

Smakar som melon

Det är en flerårig ört eller buske med småhåriga blad, frukten blir fem till 20 centimeter. De frukter jag sett i vårt land har varit ljusgula med vackra strimmor i mörkrött eller lila. Fruktköttet är ljusgult och kärnorna små och oansenliga. Frukten är saftig. Och smaken då? Mest tycker jag att den liknar melon. Melongurka är ett bra namn.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top