I skuggan under en korkek…

Några träd och buskar är ett måste i varje trädgård. Det är de som bildar stommen och skänker sin livgivande skugga och vackra sol- och skuggspel till en lummig trädgård. Här är några växter som Enköpings berömde trädgårdsmästare Stefan Mattson har valt.

I skuggan under en korkek...
Foto: Bertil K. Johanson, Kenneth Hudd
I skuggan under en korkek...
Foto: Bertil K. Johanson, Kenneth Hudd

Så underbart vist är det ordnat att man numera kan plantera buskar och träd vid nästan vilken tid som helst – bara man kan köra spaden i jorden. Detta eftersom de flesta växter säljs odlade i kruka. Man får garanterat med sig hela rotsystemet som är samlat i krukan.
Vill du däremot plantera eller flytta buskar och träd som vuxit på bar rot i jorden (utan kruka) måste du vänta tills de tappat löv och gått i vila på hösten – eller tidigt på våren innan de vaknat.

Gör så här:

·Gräv först det nya hålet där växten ska stå. Ju tyngre och hårdare jord, desto större grop. Djupet bör vara minst 40-50 centimeter. Luckra jorden i botten med spaden.
·Kolla att det är dränerat så att inte regnvatten blir stående.
·Plantera inte stora träd och buskar i ett tunt jordlager med berg eller stora stenar strax under. Inte heller på vattensjuk mark.
·Ställ krukan eller barrotsplantan i en hink vatten över natten eller åtminstone någon timma så att den hinner dra upp vatten ordentligt.
·Följ planteringsråden du fått med dig hem eller detta allmänna råd.
·Lägg en näve brunnen kogödsel i botten. Över den en kulle av ny planteringsjord.
·Bred ut rötterna över kullen.
·Ställ i en stödpinne om detta behövs.
·Blanda den gamla jorden med ny kompostjord eller använd bara ny planteringsjord.
·Fyll på med jord. Vattna ner den. Se till att eventuellt ympställe hamnar under jorden, 10-20 centimeter djupt. (Äppelträd och andra ympade FRUKT-träd ska ha ympstället ovan jord.)
·Vattna ner jorden eller stampa till den med fötterna. Fyll på med ytterligare jord så att det bildas en liten kulle runt rothalsen. Jorden sjunker alltid lite senare. Vattna igen.

Stefan Mattsons favoriter

1. Gulved (Cladastris lutea) får fina vita blommor och senare en höstfärg i gult.
2. Spirea betulifolia, björkspirea, är en tålig klassiker som är väl värd att satsa på. I nästan hela landet – den klarar växtzon VII. Fråga efter E-plantan Tor som är särskilt odlingsvärd. Blommar i vitt och får vacker rödorange höstfärg.
3. Bergkörsbär (Prunus sargentii) har en tidig rosa blomning men den vackra barken kan man glädja sig åt året om, dessutom får den tidigt en fin höstfärg…
4. Aronia har blivit en riktig stöttepelare i trädgårdar och parker. Den får svarta bär som man kan göra saft av. Sorten Hugin (E-planta) passar bra till häckar och slänter.
5. Eldtorn (Pyracantha coccinea) kan antingen växa upprätt som en smal buske eller utbrett på marken. Turkiskt eldtorn "Anatolia" är ganska härdig, bra och låg.
6. Fågelbär (Prunus avium) finns som E-planta, delvis en garanterat bra härdig och frisk planta från svenska "föräldrar".
7. Som en liten behändig silverfärgad pil står silverpäronet (Pyrus salicifolia) gärna i bakgrunden i en rabatt. Silver framhäver särskilt vita och blå blomfärger underbart.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top