Plantera din krokus nu

Bland de första blomstren på våren är krokusarna som sticker upp sina bägare och skålar för den kommande våren. Det finns många olika små skönheter att välja mellan.

Plantera din krokus nu
Foto: Magnus Torle, Bertil K. Johanson
Plantera din krokus nu
Foto: Magnus Torle, Bertil K. Johanson

Så fort du ser lökkartonger i butikshyllorna ska du slå till och köpa. Vänta inte heller någon längre tid med att plantera när du kommer hem. För ju kortare tid lökarna får ligga och torka, desto vackrare blir blomningen framåt våren.

Varm växtplats

Krokusarna vill oftast ha en ganska varm växtplats, intill en husvägg, en mur eller en stor sten. De blir vackrast i en klunga tillsammans. Några av dem förökar sig ganska lätt och kan sprida ut sina sidolökar i en gräsmatta om den inte är för tät. De som är rena arter kan dessutom sätta frö och sprida sig på det sättet. Korsningar blir vanligtvis mer eller mindre sterila. Det betyder att de inte bildar frö. Vill man hjälpa krokusen att trivas och sprida sig kan man se till att den får det ganska torrt och varmt under sommaren. En bra dränerad växtplats och kanske, om det är väldigt regnigt, en plast- eller glasskiva över lökbädden.
Plantera lökarna på 5-10 centimeters djup, varken mer eller mindre. 5-10 centimeter mellan lökarna är ett bra avstånd.

Engångslök

Krokusen är, precis som tulpanen, en engångslök. Det betyder att den vissnar och dör när den blommat! Men förhoppningsvis har den då kunnat samla nog med näring så att den satt nya sidolökar som ger nästa års blommor.
Varje vår förundras vi över hur de små gula solarna och blålila bägarna orkar trotsa kyla och inte så sällan kommer upp genom snön. Svaret är att de skaffat sig ett eget "glykossystem" (som i bilarnas kylarvatten) för att klara sig som vildväxande på höga höjder på Balkanhalvön, grekiska öarna och i Mindre Asien.
Den höga sockerhalten i växtsaften hindrar att den fryser så fort.
Dessutom gör själva "matsmältningen" (metabolismen) att temperaturen stiger i plantan när den växer. Visserligen bara någon tiondels grad, men på den tiondelen kan frågan om liv eller död hänga. Metabolismen ger också plantan kraft att ta sig upp genom frusen jord, snö, bark och löv.
Dessutom har den en varm strumpa eller huva närmast jorden. Det är ett ombildat blad som skyddar mot kyla och den omilda beröringen när plantan "borrar sig upp" genom den vinterhårda marken.
Frökapseln på krokusen sitter nere i jorden och skyddas inte bara mot kyla utan också mot betande djur och pickande fåglar.

Gott pistillmärke

Att fåglarna är förtjusta i det lysande röda eller gula märket har väl ingen missat. Själva förgyller vi ju julens lussekatter och ibland matriset med saffran från Crocus sativus, saffranskrokusen, som odlas på stora fält runt Medelhavet och på vissa håll i Orienten. Själva ordet krokus är grekiska och betyder just saffran.
Men att odla krokus för saffranets skull är ingen god affär. Det går åt åtskilliga tusentals pistillmärken för att få fram ett enda gram saffran!

Höstkrokus

För den som älskar krokus finns också arter som blommar på sensommaren och hösten.
Det gemensamma artnamnet är Crocus specious, men med flera namnsorter som blommar från vitt till lila. Stjälken är högre än på de vårblommande krokusarna och kan lätt brytas av vindarna.
Höstkrokusen ska inte förväxlas med tidlösan Colchicum. Det är en helt annan art och den är dessutom giftig. Tidlösan kallas också Nakna jungfrun, eftersom blommorna kommer upp helt nakna, utan blad, framåt hösten. Bladen, som kan vara ganska stora och inte alls späda som krokusens, kommer däremot på våren och vissnar ner på försommaren.

Krokusar

1. Kronbladen viker sig som en liten klocka på bägarkrokusen Ancyrensis.
2. Crocus angustifolia är varmt gul med bruna strimmor på utsidan av kronbladen. Angustifolia betyder att den är smalbladig. På Krim och i Kaukasus växer den på bergsluttningar och ofta i enebackar. Jorden bör vara väldränerad och dessutom ganska torr under sommaren.
3. Crocus chrysanthus Tricolor tillhör bägarkrokusarna som växer från Balkan till Mindre och Främre Asien. Kräver en varm och solig plantering gärna intill ett hus eller en mur.
4. Som en vit skål dekokerad med en blå fjäder på utsidan av de yttersta kronbladen är lilla Crocus etruscus fleischerii.
5. En elegant smal och stram bägarblomma har Crocus crysanthus Lady Killer. Som de flesta krokusar blommar den i mars-april.
6. Blue Bird har ett strålande gult svalg mellan vartannat helvitt och vartannat ljuslilarandigt kronblad.
7. Crocus vernus betyder vårkrokus och dessa får en stor härlig blomma. Vanligtvis är den lite senare än de första krokusarna. Sorten Jeanne D¹Arc är ljuvt gräddvit
8. En annan Crocus vernus är den lila Remembrance.
9. Sidenlen och med en ljus kant på kronbladen är Blue Pearl. Bland
bägarkrokusarna finns många ljuva "kusiner".
10. Saturnus är en bägarkrokus i varmt gult. Insidan är ännu varmare gul än utsidan som har "fartränder" i brunt.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top