Guld och glöd i blomsterrabatten

Inte bara blomfärg utan växtsätt, bladfärg och bladform har betydelse för hur välkomponerad en rabatt blir. I höst får vi hjälp i trädgårdsbutikerna med att välja växter som passar ihop.

Guld och glöd i blomsterrabatten
Foto: Bertil K. Johanson
Guld och glöd i blomsterrabatten
Foto: Bertil K. Johanson
Guld och glöd i blomsterrabatten
Foto: Bertil K. Johanson

Hur åstadkommer man en vacker rabatt? Det är inte så lätt att få till det. Men i år får vi hjälp att välja. Blomsterfrämjandet har tillsammans med de flesta plantskolor och växtkedjor enats om ett par vackra rabatter med bra, lättskötta och härdiga buskar och perenner. Trädgårdsbutikerna lovar se till att växterna ska gå att få tag i på de flesta håll i landet nu under förhösten.

Garanterat vackert

Med det här växtmaterialet får man garanterat en vacker rabatt i antingen gul (som den här bredvid) eller röd färgskala. Och växterna ska tillsammans ge en rabatt med fin form, färg och struktur på blad och växtsätt. Växter som har ett E efter sitt namn är så kallade elitplantor som är framodlade från svenska härdiga moderplantor.

Guld och glöd

Solguld kallas det gula alternativet och Solglöd det röda, men man kan gärna använda växter ur båda alternativen. Hur många plantor av varje sort man använder beror förstås på hur stor rabatten ska bli. Men för att den ska bli fin med en gång är det bättre att välja flera plantor från början och ta bort några om det blir för trångt. Växtplatsen för de här växterna ska vara ljus och solig och jorden ganska normalträdgårdsjord/planteringsjord.

Gul färgskala

1. En (Juniperus communis) Vemboö E eller Suecica.
2. Smällspirea (Physocarpus opulifolius) Dart¹s Gold eller Diabolo. Kan också bytas ut mot en liten blodapel (Malus sargentii) Eskilstuna E.
3. Rudbeckia (Echinacea purpurea) Alba (vit) eller Magnus (röd).
4. Stor daggkåpa (Alchemilla mollis), eller hjärtbergenia (Bergenia cordifolia) Rotblum.
5. Kärleksört (Sedum telephium ssp. Maximum) Matrona eller kinesisk kärleksört (Sedum spectabile x telephium) Herbst Freude.
6. Praktbetonika (Stachys lanata) Silver Carpet eller krypvide (Salix repens) Grey Carpet E.
7. Småblommig alunrot (Heuchera micrantha) Palace Purple eller Rachel eller Eden’s Mystery.
8. Silverhavre (Helictotrichon sempervirens)
eller kopparstarr (Carex buchananii).
9. Stäppsalvia (Salvia nemorosa) Ostfriesland eller Blauhugel. Som alternativ kan man också välja anisisop (Agastache foeniculum) Blue Fortune.
10. Pärleternell (Anaphalis triplinervis).
11. Ölandstok (Potentilla fruticosa) ‘Longacre’ E eller Lovely Pink. Den kan också bytas ut mot en rosbuske, dockros (Rosa nitida).

Röd färgskala

I den röda färgskalan “Solglöd” är den vita Rudbeckian (Alba) utbytt mot röd Rudbeckia (Magnus).
Den gula Smällspirean är utbytt mot en liten blodapel.
Den har silverhavre i stället för kopparstarr och Ölansdstoken är utbytt mot en rosbuske (dockros).

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top