Sutip har slagit rot i Sverige

Med bara 400 kronor på fickan lyckades Sutip Austad få i gång sin asiatiska grönsaksodling. I dag, tio år senare, är kunderna gourmetkrogar runtom i Sverige och grannländerna.

Sutip har  slagit rot i Sverige
Foto: Ulrika Lindström
Sutip har  slagit rot i Sverige
Foto: Ulrika Lindström

Hade hon blivit kvar i Thailand hade hon troligtvis varit plantageägare vid det här laget. Men flytten till Sverige är inget som grönsaksproducenten Sutip Austad ångrar. På frågan vad hon saknar mest med Thailand svarar hon”ingenting”.
– Jag saknar inte ens vädret.
Nu är det nästan tjugo år sedan hon kom till Stockholm där hon träffade sin man Johan Austad och flyttade till honom i Göteborg, först till höghusförorten Gårdsten och sedan till Partille. De startade ett teknikföretag med kontor både i Sverige och Thailand och fick en dotter. På fritiden ägnade Sutip Austad sig åt ett av sina stora intressen; att gå i skogen och plocka svamp. Ett intresse som gjorde henne populär i området.
– Vi klarade inte av att själva äta all svamp jag hittade så jag delade ut den bland grannarna, berättar hon.

Fick inte hjälpa till

Intresset för naturen och för att odla har alltid funnits hos henne. Föräldrarna äger en plantage i Kanchanaburi i Thailand, nära gränsen till Burma. Men trots att hon gärna ville fick hon inte hjälpa till med odlingarna som liten.
– Det fanns tjänstefolk för det och det ansågs inte fint att jag ville hålla på med växter.
Mycket har hon lärt sig av sin mormor, som är kinesiska.
– Hon var diabetiker och odlade sådant som var bra för diabetiker att äta. Från henne fick jag mycket kunskap om kinesiska växter.
Dagen innan vi kommer har åtta släktingar åkt hem till Thailand igen efter att ha varit på besök hos Sutip Austad. Från början var släkten förfärade över hennes yrkesval men nu har de accepterat det, och efter att ha hälsat på och fått mer inblick i hennes tankar om ekologisk odling och sett att det går bra för henne så är de nöjda. Själv är hon i sitt gamla hemland bara någon vecka eller två vartannat eller vart tredje år.
– Jag klarar inte av att stanna där längre än ett par veckor för jag blir tokig på systemet och på förväntningarna på hur jag ska uppträda. Där ska man bara le och vara inställsam.

Exotiska exempel

1. Siripanblomman är ätlig men används mest som dekoration.
2. Många olika sorters basilika odlas på gården, röd basilika och minibasilika är några.
3. I växthuset prunkar bland annat mangold.
4. Även växter med lång tradition i Sverige finns i sortimentet, här gurkört.

Mycket åsikter

Det är lätt att förstå att Sutip Austad inte känner sig riktigt hemma i Thailand, där kvinnorna helst ska vara väna och stillsamma. Hon är en person med mycket åsikter.
När hon är i Thailand ägnar hon en stor del av tiden åt att leta efter nya och gamla asiatiska plantor.
– Många gamla asiatiska växter har så gott som försvunnit, tillsammans med kunskapen om dem. Jag vill se till att de bevaras. Också vilda grönsaker letar jag efter, i skogen och i dikena.
För tio år sedan köpte Johan och Sutip Austad huset i Spekeröd utanför Stenungsund. De bestämde sig för huset när de hittade en hel äng full med kantareller på ägorna.
– Då sa jag, att här ska vi bo. Och så blev det, säger Sutip.
Hon hade precis blivit färdig med en gymnasieutbildning på komvux men på arbetsförmedlingen blev hon bara erbjuden städjobb på underliga arbetstider och långt hemifrån. Så hörde hon talas om att man kunde få starta eget-bidrag, men systemet var krångligt och att gå starta eget-kurs skulle ta för lång tid. Sutip blev arg och bestämde sig för att klara av det på egen hand.
– Jag sa till dem att jag skulle starta företag med mina egna pengar. Allt jag ägde och hade just då var 400 kronor och de trodde att jag inte var riktigt klok.
Men från arbetsförmedlingen gick hon direkt till en trädgårdsaffär och köpte en spade och frön. Sedan for hon hem och började gräva upp ett land.

Letade asiatiska växter

Enligt jordundersökningar utgjordes marken mest av packlera och lämpade sig bara för korn och havre.
– För att odla det hade jag ju varit tvungen att skaffa stora maskiner och det ville jag inte så jag började själv undersöka jorden och leta efter asiatiska växter som kunde passa.
Med hjälp av ett etableringsstipendium på 10 000 kronor från Västsvenska hushållningssällskapet kunde hon köpa sitt första växthus och så var hon i gång. Gården drivs fortfarande helt utan bidrag och det är viktigt för Sutip Austad.
– Ingen kan komma och säga åt mig hur jag ska sköta mina odlingar.
Det första året var inte lätt.
– Jag hade ju dåligt med kunskaper och det var väldigt jobbigt att få bort all kvickroten, säger Sutip Austad.
Men med envishet och tålamod tog hon reda på det hon behövde veta och efterhand har den uppodlade arealen vuxit och sortimentet ut-ökats. Nu odlas minst 180 olika sorters växter på sammanlagt sju hektar. Hela odlingen är Krav-märkt.
Kunderna är grossister och gourmetrestauranger, främst i Västsverige men också på andra håll i Sverige och närliggande länder. Men det är inte vem som helst som får handla.
– Jag har som krav på mina kunder att jag ska få komma till deras lager och restauranger och kontrollera att de hanterar grönsakerna rätt.

Få maskiner

Med flera av sina kunder har hon nära kontakt och hon tipsar kockarna om när hon har någon ny sort på gång och hur den skulle kunna användas i matlagningen. Hon ordnar också visningar av växthusen och sin egen matlagning. Förra året fick hon Västra akademin för gastronomis utmärkelse och det har givit ännu en skjuts framåt för efterfrågan.
Sutip Austad har få maskiner till sin hjälp. Det mesta av arbetet sköts för hand. Arbetshjälp har hon av sin man, som också har ett heltidsjobb som elektronikkonstruktör på det egna företaget att sköta, och av sina två äldsta barn, en son på 26 och en dotter som är 16 år. Yngste sonen är lite för ung ännu: bara sex år gammal.
Det svårt att förstå hur hon hinner med. Nära 500 plantor i timmen klarar hon att få i jorden för hand. Hon säljer också svamp som hon plockar själv. Förra säsongen blev det sammanlagt ett ton.
Många av växterna kräver normalt tropiskt klimat och går egentligen inte att odla i Sverige. Så hur får hon det att växa ändå?
– Jag är envis och den där ilskan från arbetsförmedlingen sitter fortfarande i. Därför går det. Men det handlar också om kärlek. Man måste älska växterna och det gör jag. Man får inte bli arg ens på ogräset.

Blommor som dekoration och krydda i maten

I Sutip Austads sortiment kan man bland annat hitta kinesisk och thailändsk bittergurka. De har, som hörs på namnet, en mycket bitter smak och kan användas i soppor eller som vanlig gurka. De innehåller mycket insulin och är därför bra för diabetiker.
Flera olika blommor kan man också hitta hos Sutip. I Asien kokas squashblomman och äts tillsammans med en chilimix. I Sverige är det vanligare att man fyller den med köttfärs och ugnsbakar. Flera av blommorna används både för sin smak och som dekoration. Osakablomman har smak av senap men kan också utgöra dekoration på sallader. Siripanblomma och röd och vit yeethoblomma är också ätliga men används framför allt som dekoration.
Sutip Austad för också en stor mängd kryddor och har många olika sorters basilika, bland annat finns ananasbasilika, citronbasilika och pepparbasilika till försäljning. De viktigaste kryddorna för den thailändska matlagningen är chili, citrongräs, koriander, citronblad och galankarot och för den kinesiska har soja i olika former stor betydelse samt koriander, kinesisk gräslök, bladselleri, vattenkrasse och krysantemumskott. Chili används där-emot mycket sparsamt i den kinesiska matlagningen, så gillar man stark mat är det indiskt som gäller, med mycket chili- och currykryddad mat, tipsar Sutip Austad.
Lite lustigt känns det att hitta ogräset kirskål på försäljningslistan. Den går dock utmärkt att woka. Smaken är lite speciell men växten är bra för reumatiker.

Av: Eva-Lotta Hultén

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top