Blå, blåare, blåast

I Marrakech i Marocko, vid porten till Sahara, ligger en alldeles blå trädgård, Jardin Majorelle. Här finns en hel del idéer att överföra till våra egna svenska förhållanden. I dag ägs trädgården av modeskaparen Yves Saint Laurent som, om någon, vet att blått alltid är rätt.

Blå, blåare, blåast
Foto: Kerstin Engstrand
Blå, blåare, blåast
Foto: Kerstin Engstrand
Blå, blåare, blåast
Foto: Kerstin Engstrand
Blå, blåare, blåast
Foto: Kerstin Engstrand

Majorelleträdgården anses vara en av de främsta i världen. Flammande bougainvillea blandas med strama kaktusar, högresta palmer och yviga bananträd.
Ett spel med färger och kontraster i bladverk, som den silverfärgade malörtens mjöliga struktur mot kaktusens gröna, spretiga, vassa blad. Och över hela trädgården tronar ett koboltblått funkishus vars färgton tas upp i kantsten och krukor. Ursprungligen skapades trädgården av den franske konstnären, inredaren och arkitekten Jacques Majorelle (1888-1962) som på 1920-talet slog sig ner i Marrakechs utkant. Han hade platsen som bas för utflykter i Nordafrika som ofta tog honom så långt söderut som till Elfenbenskusten. Under sina resor blev han fascinerad av hur berberna målade delar av husfasaderna och fönsterkanterna i en intensiv koboltblå ton, en blå färgton som i dag i Marocko är känd som just Majorelleblå.

Blått blir ännu blåare

Marrakech kallas i folkmun "Den rosa sagostaden". Bakom de snöklädda Atlasbergen ligger Sahara, och när öknens brännande, sandfyllda vindar sveper in färgas hela staden av persikorosa sand. I en sådan omgivning synes blått ännu blåare. I allt detta rosa började Majorelle skapa sin trädgård. Han samlade och planterade växter från olika länder. Efter ett par år köpte han mer mark och byggde ateljén som i dag dominerar den öppna trädgården och ger den dess karaktär. Huset, ett enkelt, stramt funkishus som till både form och färg likaväl kunde funnits i Sverige, hade han fått inspiration till av Robert Mallet Stevens, som då var arkitekten på modet i Europa. Han målade ateljén i Atlasbergens blå färg och trädgården blev helt förändrad. Från ateljén tilläts Majorelle vara i direkt kontakt med trädgården. Här skapade han sitt botaniska paradis. Dammar och kanaler leder vattnet, hemliga smala gångar bryts av stora breda.

Tyst bambu

Trädgården rymmer en fin kollektion av tropiska växter som eukalyptus, cypresser, bananträd, palmer, fikus, apelsinträd, kaktusar stora som träd, över tre meter höga agave och yucca men också för oss vanliga krukväxter som hibiskus och pelargoner. Ett tjugotal sorters bambu bildar en liten spännande skog. Men bambun är tyst, för vinden saknas, trädgården är omgiven av en hög mur. Det blev en trädgård full av idéer, upplevelser och skaparkraft. Här målade han många av sina motiv och hade ofta en annan känd konstnär, sir Winston Churchill, som gäst. När Jacques Majorelle dog 1962 förföll trädgården. Men för en dirham till portvakten kunde man få titta in i trädgården som nu alltmer blev en djungel.

Alltid öppet

En av besökarna var den franske modeskaparen Yves Saint Laurent och hans partner Pierre Bergé. De bodde då inne i Marrakechs medina och sökte ett bekvämare hus med trädgård och pool. De blev förförda av trädgårdens blå charm och 1984 fick de möjlighet att köpa den. Då hade trädgården stått obebodd och oskött i över tjugo år. Med varsam hand har Yves Saint Laurent och Pierre Bergé restaurerat husen och trädgården. Inte ens under restaurationsarbetet var trädgården stängd. Majorelle hade alltid sin trädgård öppen och för de nya ägarna var det självklart att fortsätta denna tradition. I entrén möts man av det stilla ljudet av en fontäns porlande, en liten rektangulär springbrunn klädd med kakel i alla toner av blått och turkos. I ljusblå målade lerkrukor växer paparys, näkergalen sjunger och här och var tittar en sköldpadda eller groda fram. Fauna och flora hör intimt samman. Just de målade lerkrukorna är speciella för trädgården. Redan Majorelle började måla gamla oliv- och oljekrus av terrakotta i svaga pastelltoner som duvblått och mintgrönt. Efftekten blir oväntad och lätt kitschig.

Citrongul kontrast

Många av dessa urnor är fyllda av pelargoner där bladverket tillåts dominera. För inte ens i Marrakechs fina klimat orkar pelargonerna blomma året runt. Men här finns också mer färgstarka kombinationer, som en rosa pelargon och en blå blomman för dagen i en isblå urna. En kombination som gjord att kopiera. Med säker hand har Yves Saint Laurent och Pierre Bergé lagt till citrongult. Gult återfinns också i kanten runt fönstren, men härligast är nog en stor, intensivt gul äggformad urna. I den gamla ateljén ryms nu Yves Saint Laurents lilla och mycket utsökta samling mattor och andra marockanska föremål, som vackra gamla portar. Bostaden finns i den andra delen av trädgården där boningshusets, Villa Oasis, fasad har färgtonen bränd lera. Yves Saint Laurent, som är född i angränsande Algeriet, tillbringar främst tre veckor över jul och nyår i sitt blå
paradis.

Trädgården är öppen året om

Jardin Majorelle ligger i en del av Marrakech dit turisterna vanligtvis inte kommer. Ändå besöks trädgården av cirka 200 000 personer årligen.
Adress: Avenue Yacoub el Mansour, Marrakech. Yves Saint Laurent och Pierre Bergé har bildat Majorelle Trust som äger trädgården. Den centrala delen är öppen för publik alla dagar hela året, med avbrott för siestan. Museet har andra öppettider än trädgården. För aktuella öppettider fråga i receptionen på hotellet.

Av: Kerstin Engstrand

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top