• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Johan Croneman: "Kanske rökarna gör oss en tjänst?"

  "Istället för en varningslapp på cigarett-paketen, kanske ett 'Tack för att du försvinner lite tidigare'", skriver Johan Croneman.

  Julhandeln brukar under december månad braka loss på 75–80 miljarder kronor. Shopping och julfrossa, alltså. Upplever ni också hur lycklig man känner sig under december månad? För att inte tala om månaderna efteråt!? (Obs! Ironi.) Och man brukar ju hämta sig ekonomiskt lagom till februarilovet.

  2015 lade vi åtminstone 10–15 miljarder mer på en månads julhandel än vad hela flyktingmottagningen och migrationskonkarongen gick på under samma år.

  Alkohol-, narkotika- och läkemedelsmissbruk kostar oss svenskar -ungefär 150 vårdmiljarder om året. Och utfallet är ju inte alltid det bästa. Missbruket och missbrukarna är ungefär konstant. Det kostar cirka tio miljoner kronor att vårda en 20-årig tjej för heroinmissbruk till exempel.

  Ändå når vården tydligen bara ungefär 100 000 av totalt 500 000 behövande. Tänk om vi kunde få ut dom 100 000 ur landet? Danskarna tycker till exempel att vi är stränga och snäva i våra bedömningar om alkohol och alkoholmissbruk. Kan inte danskarna ta emot dom? Fan vad vi skulle spara pengar. Och i Danmark är de ju inte ens i behov av vård, bara lite danskt hygge och lite mer frihet. 

  Alternativa fakta är ju i ropet för tillfället. Låt oss vara lite alternativt crazy och kreativa också.

  Det finns till exempel det som många forskare kallar "the dirty little secret" om till exempel rökning. Det sägs alltid att rökare kostar samhället ruggiga pengar, och det är absolut inte osant, men om man räknar och räknar länge – och jämför dessa vårdkostnader med de samhällskostnader som icke-rökare drar på sig genom att leva längre, vårdas för en massa andra långvariga ålderskrämpor, så sparar rökarna rent av stålar: genom att dö mycket tidigare än icke rökare. Fiffigt. Istället för en varningslapp på cigarettpaketen, kanske ett "Tack för att du försvinner lite tidigare".

  Det är grymt cyniskt, absolut, men tydligen inte mindre sant för det. Jag har läst flera amerikanska forskare om detta, och två holländska – de är givetvis anklagade för att gå tobaksindustrins ärenden, men jag skulle inte ta gift på det.

  Det är inte alternativa, men relativa fakta. "Om man jämför", som lille Ingemar alltid så klokt sade i Mitt liv som hund.

  Många av oss går säkert också rent av omkring och smålever helt i onödan, tar upp plats för andra som behöver den bättre.

  I Himlen kan inte vänta (Svea Hund, 1976), försöker Hasse Alfredsons doktor Pudel att övertyga patienten Tage att skriva på ett finfint utskrivningserbjudande: Man får en kvarts miljon och en månad på sig i sus och dus om man skriver under ett kontrakt på att därefter kasta in hand-duken för gott. Ett sparpaket, helt enkelt.

  Dröjer väl inte länge innan verkligheten hunnit ikapp den sketchen också.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!