Fredrik Kullberg: Att äga är det nya äga

Åh, nej.Inte den artikeln, nu igen. Rubriken lyder: "Dela är det nya äga" och handlar om hur "allt fler" lånar och byter grejor istället för att köpa.

Fredrik Kullberg: Att äga är det nya äga

Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag läst, hört och sett reportage om att “vi” lessnat på shopping (ja, även här i Icakuriren är jag rädd) och börjar känna mig lite matt.

För det där stämmer ju inte.

Jodå, självklart är bytlån av tröjor, blusar och skor en påtaglig verklighet för gymnasietjejerna Ida, Kristin och Noomi som figurerar i artikeln. Men deras pryldelning är ett randfenomen, upphöjt till allmängiltighet, kanske som ett utslag av önsketänkande och dåligt miljösamvete. 

För i verkligheten fortsätter vallfärdandet till de ständigt expanderande köpgalleriorna som om ingenting hänt. Kassar och kundvagnar svämmar över av nytt, nytt, nytt.

Det är bara att kolla på de ringlande bilköerna till Ikea på lördagarna, eller läsa innantill i rapporterna från Handelns utredningsinstitut HUI. “Försäljningsvolymen i detaljhandeln ökade i juli”, står det svart på vitt i en av de senaste. 

Den urstarka shoppingkulturen avspeglas också i SCB:s kurva över sagda försäljningsvolymer, som pekar närmast spikrakt uppåt efter en svag dipp i mitten av 90-talet.

Försäljningen av nya personbilar ökar för 32:a månaden i rad. Antalet nyregistreringar under en augustimånad har aldrig varit så många som i år (det är bara miljöbilarna som minskar). 

Så, för att vara helt ärliga: Att äga är det nya äga.

 

Och en annan grej.

Som vanligt i de här lånbytes-reportagen görs en koppling till Facebook, Uber, Airbnb, smarta plattformar för uthyrning av bostäder, hantverkare, taxiresor och snart sagt allting annat. Det handlar om den så kallade Delningsekonomin, som sägs omsätta inte mindre än 130 miljarder kronor globalt.

Vadå delning?

Internet-jättarna har en fantastisk förmåga att dölja sina stenhårda
affärsmodeller i mysig retorik. Vad det i realiteten handlar om är framväxt-en av ett otryggare samhälle där ingenting delas men allting har ett pris. 

Okej, Google har tagit ditt jobb och Airbnb din lägenhet, men varför inte hyra ut mormor som sitter där alldeles outnyttjad i ett hörn, via någon cool mobil-app som säkerligen snart dyker upp? Du kanske tjänar några hundringar, medan den handfull Internet-giganter på amerikanska västkusten som hittat på alltihop drar in fabulösa summor i vinster och riskkapital och undviker skatter som pesten.

I den senaste investeringsomgången värderades omdebatterade taxitjänsten Uber till ofattbara 560 miljarder kronor. De lär knappast dela med sig till folk som snöat in på delning. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top