Elin Ek: Har vi verkligen råd med billig mat?

Man kan inte lära gamla hundar att sitta, det är ett ordspråk som jag starkt ogillar. Jag tycker att det oftast används som en lam...

Elin Ek: Har vi verkligen råd med billig mat?

Man kan inte lära gamla hundar att sitta, det är ett ordspråk som jag starkt ogillar. Jag tycker att det oftast används som en lam ursäkt för att fortsätta med en dålig vana. Måtte jag aldrig förminska mig själv så mycket att jag låter mina gamla beteenden hämma mig att utvecklas som människa.

Det finns en massa saker som vi gör av bara farten och den dagen någon bestämmer sig för att flytta morteln i köksskåpet till en annan plats så uppstår snabbt förvirring och under en tid framöver så kommer vi ändå att öppna det gamla skåpet först innan vi kommer på att den ju har flyttat! 

När det gäller vår kost så är det många saker som präglar oss. Vad åt vi som barn, vad fick vi lära oss om matlagning och hushållning och hur mycket tid vill vi lägga på en vanlig onsdagsmiddag? 

Jag är inte vegetarian men jag äter och lagar inte så mycket kött och min strävan är att vår familj ska minimera vår animaliska konsumtion. För att det är bättre för hälsan och för miljön. 

För mig som är uppfostrad att granska jämförpriser och handla storpack så har det varit svårt att titta på två påsar potatis, där den ena är mer än dubbelt så dyr som den andra och välja den dyrare. Jag måste verkligen brotta ner den där gamla tankebanan att gå på det billigare alternativet och nästan resonera högt med mig själv. “Vill jag att mina barn äter 

potatis som har besprutats med gift eller odlats utan gift?”Utan gift såklart.

Har du råd att köpa den dyrare varan? Vi har aldrig lagt så lite av vår inkomst på mat som nu! Så om du inte är direkt fattig, då kan du tänka såhär istället: “Den dyrare matvaran är rimligt prissatt medan den billigare är för billig.” Det är orimligt att en kyckling kostar 19 kronor. Förr var kyckling lyxmat, något festligt och en fågel räckte till en hel
familj på fem personer. Låt oss se det så igen, fyll upp måltiden med grönsaker så blir det inte så dyrt. 

Och till slut, det allra dyraste är att slänga mat. Enligt SCB slänger vi 54 kilo mat per person och år, och singelhushåll slänger mest. Så nästa gång du sträcker dig efter ett storpack till lågt pris för att det är så du brukar göra och du känner dig duktig som konsument, fundera på om du verkligen kommer att äta all den där maten eller om du kommer skrapa ner sista slatten i soporna? 

Mitt allra bästa tips för nya matvanor är att prata med folk om deras godaste vegetariska rätter, be om de bästa recepten och jag lovar dig att du kommer få rätter som du kommer älska!

Av: Elin Ek

 

Elin Ek

Ålder 39 år.
Bor Stockholm.
Gör Nyligen släppt boken Jag grejar alltså finns jag. Programledare i Kärlek i P4 och lever småbarnsfamiljeliv.
Läser just nu När hundarna kommer av
Augustprisbelönade Jessica Shiefauer.
Favoritord Citronmarängpaj.
Har just börjat Sjunga i kör.
Skrattar åt Lacken och Tråden i Mammas Nya Kille, SR P3.
Njuter av Den sena blomningen av amaryllisen från julen 2014 som jag lyckades dra upp igen!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top