• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tara Moshizi: Årets julfilm får mig att skratta som ett barn

  Knäckkok, rimstuga och bjällerklang i all ära – men inget får mig att komma i stämning så mycket som en härlig gammal julfilm. Det började med kultiga klassikern Ensam hemma när jag fortfarande var ung nog att tro på tomten, och sedan dess har mitt hjärta ömmat lite extra för scener som innehåller tomtar, förväntansfulla barn och en uppenbar risk för att julen ska gå åt skogen. Julfilmernas traditionella dramaturgi, med andra ord. 

  De senaste åren har dock varit rätt fattiga på nya, fina julfilmer. Istället har vi fått nöja oss med repriser på Love actually, Grinchen och Tim Burtons animerade Nightmare before christmas. Hur mycket jag än älskar Burtons skräckinjagande figurer och Hugh Grants oefterhärmliga dansscen i den förstnämnda filmen, är det ju, precis som med julklappar, kul att bli överraskad ibland. 

  The night before är årets stora Hollywoodproducerade julfilm och den skiljer sig en hel del från de tidigare. Tomten är skurkaktig, paketen har ett mycket märkligt innehåll och några tindrande barn syns inte till. Vad man däremot får i The night before är en våldsam tomtenisse, en kaskadkräkning mitt under julgudstjänsten och en påtänd skådespelare vid namn Seth Rogen. 

  Komedin handlar om tre manliga polare i 30-årsåldern som har en tradition ihop – att festa loss under julaftonsnatten. Detta år riskerar att bli det sista, så därför satsar de stort. Det blir en julafton under parollen "sex, droger och rock n' roll". Filmen må vara lika grov som en limpa vört, men den får mig att skratta som ett barn. Dessutom är det svårt att inte sympatisera med en föräldralös tomtenisse vars hjärta just blivit krossat. 

  En perfekt julfilm för alla oss som blivit för gamla för Ensam hemma.

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!