Tara Moshizi

Jag. Pallar. Inte. Mer. So long, Instagram.

Tara Moshizi

Tidigare betraktades man som en social outsider om man inte använde Facebook eller Instagram. Nu går trenden åt motsatt håll. De som väljer att fimpa sociala medier hyllas som de nya hjältarna.
Komikern Henrik Schyffert har slängt sin smartphone och nyligen valde den australiska 18-åriga fotomodellen Essena O’Neill, som hade drygt 700 000 följare på Instagram, att berätta sanningen bakom sina perfekta bilder. Vad som ser ut att vara en spontan bikinibild, är i själva verket resultatet av självsvält och hundra tagna foton. Allt för att magrutorna ska visas från sin bästa sida, berättar hon. Essena O’Neill skriver också om sin ånger över att ha tillbringat sina tonår med att vara “beroende av sociala medier, social acceptans, status och mitt utseende”. Hennes sorti ur Instagram blev en världsnyhet – mest av allt för att vi känner igen oss i henne.

Jag vet inte hur många gånger jag försökt slå knut på mig själv för att få en tillräckligt bra bild att posta från en solsemester, lyxig frukost eller kul partykväll. I jakten på likes har jag ibland varit så upptagen med att hitta det ultimata filtret att den där fantastiska måltiden jag fotat hunnit kallna redan innan första tuggan.
Sedan har vi jämförandet. Det där hugget i hjärtat när man sitter ensam hemma en fredagskväll (igen) och via Instagram kan se hur alla andra är ute och lever life. Jag försöker att inte jämföra mig, men det är svårt när hela sociala medier-kulturen uppmanar till ett ständigt mätande. Det sorgliga är att man ofta jämför sitt inre med andras yttre.

Jag. Pallar. Inte. Mer. Nu gör jag som Schyffert och O’Neill och tar en paus från skiten. På obestämd tid. So long, Instagram.

 

Av Tara Moshizi

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top