• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tara Moshizi

  Det är inget fel på carpe diem

  Tillhör du dem som lägger upp citat och visdomsord på Facebook eller Instagram? Då har jag ett ord till dig: Förlåt.
  Jag har nämligen föraktat den här typen av uppdateringar länge. Jag har raljerat över dem, skrattat åt dem och betraktat dem som ogräs i mitt Facebook-flöde. För vem kan egentligen ta dem på allvar, dessa flåshurtiga meningar med uppmaningar om att vi ska fånga dagen, ta vara på lyckan, bry oss om varandra… och så vidare.
  Till och med Filippa Reinfeldt, drottning över klyschiga Instagram-citat, har ju lagt de värsta flosklerna åt sidan.

  Vet du förresten vad som gör mig oerhört stressad? Alla formuleringar som börjar med "Keep calm and…". De efterföljs alltid av uppmaningar om att äta, dricka eller göra något jag inte har inom räckhåll. "Ta en läsk", "Lägg dig i badet", "Klappa en ponny": "MEN JAG HAR INGEN HIMLA PONNY OCH JAG HAR ALDRIG GILLAT LÄSK, så jag är väl dömd till ett liv med hjärtflimmer och total oharmoni!" vill jag bara skrika.

  Efter en snurrig och stökig start på hösten, har jag dock så smått börjat omvärdera carpe diem-budskapen. Folk delar ju dem av omtanke och i perioder när man inte mår topp funkar de som en varm snuttefilt. För den som famlar i mörker kan en uppmaning om att "älska sig själv för den man är" vara precis det man behöver höra, hur klyschigt det än må vara. Och man är aldrig så mottaglig för goda råd som just då, likt en stor tröstsökande tvättsvamp suger man upp allt som kommer i ens väg.
  Visdomsorden lär inte förändra ens liv, men har man tur kan det hjälpa för stunden. Därför tänkte jag avsluta denna krönika med ett tänkvärt citat… Nej, jag skojar bara. Någon måtta får det vara.

   

  Av Tara Moshizi

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!