Elin Ek

"Vi måste smyga lite för att inte skrämma ormarna"

Elin Ek

“Där är HuggoNatalie, hon är döpt efter mitt barnbarn”, berättar Göran.
HuggoNatalie är nästan helt svart, svagt ser man hennes zick-zack-teckning på ryggen.
“Hon är lite besvärad nu av en myra som kliver runt på henne, det är därför hon slingrar sig.” HuggoNatalie svänger lite på svansen.
Vi har haft tur i dag, och i går och i förrgår, ja varenda dag vi har varit här och kollat på huggormarna så har en eller flera legat och solat sig. Nu har vi nog sett alla, HuggoHaupt, HuggoBrun och Huggelida.
Ibland står vi själva med Göran och ibland är vi en hel grupp, alla är välkomna, han berättar vilka ormar vi tittar på och håller koll så ingen kommer för nära eller om vi måste smyga lite för att inte skrämma dem.
Jag är nog som de flesta, ormar tillhör inte mitt favoritdjur. Jag känner ingen längtan att ha det som husdjur eller ens uppskattar att stöta på det i naturen. Men jag vill att de ska finnas där, så som de alltid har funnits.
Och tack vare Göran har min rädsla för ormar tydligt trubbats av, ja kanske helt försvunnit. För även om getingar tar kål på fler människor än ormar så har jag varit tusen gånger skrajare de gånger jag stött på en orm än när en geting flyger förbi.

Det här är ett fint exempel på hur man kan leva i samspel med naturen, även med sånt som man är rädd för, bara det finns en brygga. Här heter bryggan Göran.
Han fascinerar mig lika mycket som ormarna för han är en av de där ovanliga, eldsjälarna, visionärerna, uppfinnarna, nytänkarna, nördarna. Personer som på rätt plats vid rätt tidpunkt kan åstadkomma stordåd när deras passion får betydelse för andra.
Historien kryllar av såna, Hazelius och Skansen, Franzén och Vasaskeppet, Boklöv och V-stilen, eller vilken 10-åring som helst som kan allt om Pachycephalosaurusar. Så när Sundsvalls kommun för några år sen skulle anlägga en stor lekplats bland de gamla historiska fäbodarna på Norra Berget så gick Göran – som varit ormintresserad sen barnsben – runt och kollade av området. Hur kombinerar man ormmarker med lekplatser?

Han har gjort det till sin uppgift att berätta för folk om huggormar. Så en bit från lekplatsen, med utsikt över gamla fäbodar och fjällkor, där hittar man Göran.
Helt ideellt sitter han där nästan varje dag och pratar med alla som är intresserade och visar sina ormar. Han kan inte beskrivas som något annat än en ormtjusare i GIF Sundsvall-tröja. Det är bara att gratulera Sundsvall och dess invånare.

 

Av Elin Ek

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top