Elin Ek

"Årets bästa sommardagar"

Elin Ek

Hon är ensamstående sjukskriven trebarnsmamma från Jönköpingstrakten som har ringt in till Karlavagnen i P4. Jag är programledaren och kvällens program handlar om sommarkrav. Hon berättar att hon har 7 000 kronor att leva för hela månaden och att det ska räcka till allt, hon känner krav från det som barnen önskar sig, det som alla andra har. Barnen vill ha paddor och drömmer om en studsmatta och att åka till Legoland.
Det här programmet satte spår, det var många andra lyssnare som hörde av sig och folk har pratat om det med mig efteråt. Hur klarar sig en mamma och tre barn på 7 000 kronor? Det är viktigt att komma ihåg att det finns hushåll i Sverige som ska klara sig på väldigt lite pengar. Där sommarlovet också innebär en större ekonomisk börda för att barnen inte äter lunch i skolan och förskolan eller att man är den som inte har en sommarstuga utan är hemma i lägenheten i stan hela sommaren och där en Daimstrut för över 20 spänn är lyx. Men hon berättade också om det fina de har som är gratis, om närheten till sjön och de metspön som de flitigt använder, om mysiga utflykter med picknick. Och hur de varje sommar åker med barnen på fem dagars läger som bekostas av en kyrka, det kostar 700 kronor som svider i hennes plånbok, men det där är det bästa som händer familjen på hela året.

Det finns så mycket av vår svenska standard och livsstil som sträcker sig långt utanför socialtjänstens existensminimum, där and­ra organisationer och samfund tar vid och jobbar, för familjer där högtider som jul och sommarlov är ekonomiska utmaningar. För som förälder så vet jag också att Jönköpingsmamman och hennes barn nog är ganska utestängda från många av de aktiviterna som finns för barn idag, för gratisaktiviteterna är få. I boken Jag är Zlatan berättar Zlatan om hur han köpte sina första fotbollsskor i Ekohallen för femtionio och nittio och när de åkte på fotbollsläger så hade vissa av de andra barnen 2 000 kronor med sig och han hade inte mer än 20 spänn. Han beskriver hur det är att växa upp utan pengar och vilka spår det sätter och idag måste hans kylskåp vara proppfullt. Hans röst och hans historia är viktig. Så när en vän berättar om en Stockholmsförsamling som bjuder alla intresserade 14-åringar till konfirmationsläger i Italien i sommar, så vill jag slå kullerbyttor. Inte en krona kostar det barnen och deras föräldrar, för “det ska inte kosta att vara kristen”. Lyllos den som får följa med!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top