10 bra tips- lyckas med dina hyacinter!

Här får du veta hur mycket vatten din hyacint behöver och hur du kan göra för att öka dess hållbarhet.

1. Hyacinter finns i flera olika kulörer, allt från vitt till lila. Att se på löken vilken färg blomman kommer få kan vara svårt, men många odlare visar färgen på blommorna genom att plantera dem i färgade krukor så det blir lätt att hitta rätt.

2. Hyacinten är en favorit hos många mycket för sin doft, men alla doftar inte lika starkt. För dig som är känslig för starka dofter finns en så kallad doftkod, så att du kan välja den blomma som har svagast doft.  

3. Hyacinten kan vara helt grön när du köper den, men knoppen ska synas.

 

10 bra tips- lyckas med dina hyacinter!
Färgen på krukan visar vilken färg blomman kommer att ha. Foto: Istock

4. Placera blomman så svalt som möjligt. Den tål att placeras både vid fönstret och en bit in i rummet.

5. Vattna sparsamt men regelbundet. Vattna runt lökarna, aldrig på dem.

6. För att öka hållbarheten kan du placera din hyacint svalt under natten. Plantan kan hålla i flera veckor om den står i ett uterum eller på en inglasad balkong. 

 

10 bra tips- lyckas med dina hyacinter!
Hyacinten är en av våra favoriter bland julblommor. Foto: Istock

7. Hyacinter är fina i juliga blomsterarrangemang, till exempel tillsammans med minijulstjärnor eller amaryllis.

8. De gör sig också mycket bra i hyacintvaser av glas, så att man kan se hela rotsystemet. Skölj försiktigt bort all jord från löken med vatten och fyll vasen med så mycket vatten så att det når upp till rötterna, men inte själva löken. 

9. En annan rolig idé är att hänga din hyacint i fönstret. Vattna jordklumpen innan du packar in den med grönmossa och och binder fast med ett grovt snöre. Duscha mossan några gånger i veckan för att hålla den fräsch. 

10 bra tips- lyckas med dina hyacinter!
Hyacinter blir snygga i glasvas där man kan se hela rotsystemet. Foto: Istock

10. När julen är över kan du fortfarande spara dina hyacintlökar. Klipp bort blomstängeln när den vissnat och vattna sparsamt då och då så länge bladen är gröna. Sluta vattna när bladen börjat vissna ner och förvara lökarna mörkt och torrt fram till våren, då du kan plantera ut dem i trädgården. Du kan inte räkna med några blommor första våren, men därefter kan de blomma i flera år framåt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top