100 år av jämställdhet – här är de viktigaste milstolparna

De senaste 100 åren har Sverige blivit ett av världens mest jämställda länder. Icakuriren valde ut de viktigaste milstolparna och bad feministikonen Ebba Witt-Brattström att kommentera.

100 år av jämställdhet – här är de viktigaste milstolparna
Ebba Witt-Brattström, litteraturvetare och professor, drömmer om en kvinnlig statsminister. Senast aktuell med boken Århundradets kärlekskrig.
Foto: Marie Klingspor Rotstein

1921 Kvinnlig rösträtt införs

Kvinnor får allmän rösträtt och blir valbara. 

“Ja, sist i Norden –  i Finland var det redan 1906. Får och får rösträtt, förresten, kvinnorna kämpade hårt: Landsföreningen för kvinnors rösträtt bildades 1903.”

1925 Kvinnor får bli professorer

Nu kan kvinnor bli professorer. Hittills har höga statliga tjänster varit förbehållna män. 

En viktig milstolpe, men fortfarande var många yrken stängda för kvinnor, som prästämbetet, det dröjde till 1958. Vi har fortfarande bara 20 procent kvinnliga professorer, även om de flesta som studerar på högskolor och universitet är kvinnor.”

1939 Graviditet inte skäl för avsked

Förvärvsarbetande kvinnor får inte avskedas på grund av havandeskap år 1939.

“Det här kan vi vara stolta över! Här satte Sverige ner foten. I Nazityskland gällde det motsatta, där skulle kvinnorna hålla sig till Barn-Kök-Kyrka, som det hette.”

1964 Pillret som förändrade sexlivet  

P-piller godkänns i Sverige 1964.

“Det var på gott och ont, för samtidigt propagerade sex-radikalerna för fri kärlek. I praktiken blev det svårt för unga kvinnor att säga nej om de inte ville ha sex. Och de första p-pillren var inte ofarliga, många kvinnor fick proppar eller svullnade upp av dem. Vad är det för fel på kondomer, undrar jag.”

1965 Straffbart att våldta sin fru

Nu blir det förbud mot våldtäkt inom äktenskapet.

“Viktigt! Helt absurt att det dröjde så länge, som om det var mindre brottsligt att en man våldtog sin egen fru.” 

1974 Start för jämlikt föräldraskap

Lagen om föräldraförsäkring som kom 1974 gör det möjligt att dela på föräldraledigheten. 

“Mycket av den svenska jämställdheten ger faktiskt männen chansen att leva ett rikare liv. Som detta, att kunna bygga upp en tidig relation med sina barn. Vad kan vara viktigare? Arbetet? Knappast.”

 

100 år av jämställdhet – här är de viktigaste milstolparna
Pappor som är hemma med sina barn är en företeelse där Sverige har gått i bräschen. Foto: Istock

1975 Fri abort fram till vecka 18

Fri abort till och med artonde havandeskapsveckan år 1975.

“En viktig princip, att kvinnan ska bestämma över sin egen kropp. När vi stred för fri abort i kvinnorörelsen tänkte vi också att alla barn har rätt att vara önskade.” 

1995 Öronmärkt månad för pappan

Nu införs pappamånaden i föräldraförsäkringen.

“Det är egentligen sorgligt att pappor måste få extra stöd av staten för att ta ut vad som borde vara självklart.”

1999 Först med förbud mot sexköp 

Förbud mot köp av sexuella tjänster.

“Sverige är först i världen år 1999. Men i praktiken gick det inte att stoppa den urgamla rätten en del män tycker sig ha när det gäller att utnyttja kvinnors kroppar. Jag tycker också att vi borde tala mer om nätporrens hjärntvätt av pojkar och män. Unga kvinnor sextrakasseras alldeles för ofta. Det är inte acceptabelt.”

5 önskningar från Ebba Witt-Brattström

1. Kvinnlig statsminister

Sverige har ännu aldrig haft en kvinnlig statsminister.

Å andra sidan är det lika viktigt att vi får en statsminister, oavsett kön, som sätter kamp mot diskrimineringen av kvinnor och flickor högst på agendan. 

2. Fler kvinnor i företagsstyrelser

Bland våra styrelseordföranden är 5 procent kvinnor (SCB).

Skamligt. Dock tror jag inte på kvotering, eftersom män tenderar att välja in yngre och fogligare kvinnor, för att kunna behålla den reella makten. Så gick det i Norge när de införde kvotering.

3. Tryggare hem

När män utsätts för misshandel sker det oftast på allmän plats. När kvinnor utsätts för misshandel är brottsplatsen hemmet eller arbetsplatsen/skolan (SCB).

Här måste vi börja tala klarspråk! Att kvinnor som misshandlas av sina män ska behöva skämmas, inte bli trodda och att männen inte behöver ta ansvar för sina våldstendenser mot kvinnor, duger inte. Varför säger vi att kvinnor “utsätts för misshandel”, istället för att skriva “kvinnor blir misshandlade av sina män”.

4. Rättvis lön – och pension

I genomsnitt tjänar svenska kvinnor 52 800 kronor mindre än männen – varje år. Kvinnornas lön i procent av männens är 87 procent (Regeringskansliet och SCB). 

Det är skamligt att Sverige är det land i Norden med störst löneskillnad mellan kvinnor och män. Livslång könsdiskriminering eftersom det innebär att pensionen skiljer 5 000–6 000 per månad! 

5. Fler pappor hemma med barn

Männen tar ut cirka 25 procent av föräldradagarna. Om männens ökningstakt fortsätter som hittills under 2000-talet kommer uttaget av föräldrapenning att vara helt jämlikt först år 2040 (Försäkrings-kassan).

Den siffran är lika hemsk som vetskapen att mitt lilla barnbarn, bara för att hon är flicka, inte kommer att leva i ett jämställt samhälle förrän hon fyllt 83 år. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top