Ät upp – bästa sättet att spara pengar och miljö

En färsk undersökning visar att det globala ­matsvinnet är ett större hot mot miljön än plasten i havet. Vad slänger du i onödan? Gör en insats, tänk om – och tjäna tusenlappar…

Mat- och klimatgurun Marit Paulsen gav en gång sitt bästa tips för miljön och planeten: Ät upp.

Det gör vi inte – enligt ny forskning vid Lunds Tekniska Högskola slängs en tredjedel av all producerad föda på jorden i soporna. Tre miljarder människor skulle kunna äta sig mätta dagligen om svinnet togs tillvara.

Vi i Sverige kastar i genomsnitt 19 kilo ätbar mat per person och år. Lika mycket går i vask och kompost.

Nära 40 kilo per person och år. Dumt – och dyrt!

– För två vuxna, och två barn blir det 3 000–6 000 ­kronor om året, säger Åsa ­Rosengren som är mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Rätt förvarade blir nästan inga varor farliga att äta – och håller ofta långt efter bäst före-datum.

Ät upp - bästa sättet att spara pengar och miljö
Åsa Rosengren tipsar om hur du kan minska ditt matsvinn.

Nyckeln är kyla – och att inte handla för mycket.

– Tillfälliga erbjudanden som “Köp tre och betala för två “kan bidra till en ökad risk för matsvinn enligt en rapport vi gjorde förra året, säger Åsa Rosengren.

Kylen bör hålla fyra
grader, inte åtta. Och maten sorteras bäst om man inte utgår från typ av livsmedel, utan ställer det som närmar sig bäst före längst fram, oavsett produkt.

Mat du inte ska äta direkt och på väg att gå ut lägger man i frysen – den bästa förvaringsplatsen i hemmet. Märk med datum och innehåll. Och gå igenom frys och kyl regelbundet så handlar du inte i onödan.

Det blir mycket pyssel det här. Planera, sortera, handla ofta och lite, märka upp – det tar en hel del tid?

– Jo, men man får avsätta tid, vara om sig och kring sig och ha en plan, säger Åsa.

Här är maten vi kastar mest – och hur du sparar den

Frukt och grönt *

Hantera varsamt så du inte kantstöter varorna. Grönsakerna mår bäst av att ligga kvar i plasten om det finns, men gör några hål i påsen för mindre kondens. Börjar något se visset ut – släng inte, lägg i frysen och märk. Ett trist men omöglat äpple kan bli utmärkt i en smoothie eller gryta.

– Framförallt, köp mindre i taget och förvara även frukt i kylen, säger Åsa Rosengren.

Bröd

Säljs allt oftare utan konserveringmedel, och mjukt bröd möglar ofta efter ungefär en vecka. Surdegsbröd håller längre.

Skiva limpan i butik eller hemma och gör frysen till brödburk!

Ta bara fram så mycket du behöver varje dag.

Mejeriprodukter

Mjölk, grädde och matfett kan frysas in om de inte går åt i tid. (OBS, fryst grädde går inte att vispa!) Jätteostarna i butiken kan delas och förvaras i frys. Blir smulig men håller i evighet. Creme fraiche i kyl är okej så länge den inte blivit möglig. Köp mjukost i tub, den håller i månader.

lKött, chark, fisk och pålägg

In i kylen så snabbt som möjligt och håll den kall, 4 grader.  Börjar varorna gå ut – lägg i frysen. Fryst mat går i princip att äta hur länge som helst.

– Men grå köttfärs är inte dålig! säger Åsa Rosengren. Det är bara färgen på ytan som förändras i kontakt med luft. Dålig köttfärs blir slemmig och luktar illa. Mät gärna temperaturen på olika platser i kylen. Den känsligaste maten, som rå fisk, skaldjur och köttfärs, ska stå där det är kallast.

Ägg

Ställ i kylskåp, de håller i veckor efter bäst före. Det datumet gäller ägg förvarade i rumstemperatur. Frys in överblivna äggulor och vitor.

Middagsrester

Portionsförpacka och lägg märkt i frysen. En medhavd lunch på jobbet sparar ofta en hundra­lapp.

Salsa, tacosås, majonnäs, starka kryddsåser.

Öppnade burkar står sig som regel väl ett par veckor, bara de inte möglat. Majonnäs ofta ett par månader oavsett bäst före. Starka kryddsåser kan hålla i år.

Sylt och marmelad

Moderna produkter utan konserveringsmedel och med mindre socker kan hålla kortare tid. Trots det åtskilliga månader efter öppnad burk. Håll koll på möglet.

Kryddor

Håller i evigheter men kan tappa i smak och styrka. Ta lite mer, och förvara kryddorna mörkt.

*) Banan, gurka, ananas och aubergine trivs inte i kylen. Lägg i sval om du har.

Ät upp - bästa sättet att spara pengar och miljö

Fakta

“Bäst före-datum”

Gäller alltid obruten förpackning. Innehållet kan vara fullt ätbart flera veckor efteråt, men kvaliteten och smaken kan försämras.

“Sista förbrukningsdag”

Avser hur länge ett livsmedel är fullt säkert att äta. Får inte säljas eller ges bort efter angivet datum.

Titta, lukta, smaka

Bäst-före-snooza alltid – titta, lukta smaka. Mat som känns okej och inte möglat är som regel okej att äta. Dock – listeria­känsliga ska inte snooza! Se nedan!

Mat som blir dålig ser oaptitlig ut, luktar och smakar illa. Men den är inte farlig. Inlagd sill kan ofta förvaras öppnad i månader. “Salt och surt är utmärkta konserveringsmedel”, säger Åsa Rosengren på Livsmedelsverket.

Mat i sig blir som regel aldrig farlig. Möglet är skurken – det kan vara såväl giftigt som innehålla cancerframkallande ämnen.

Torrvaror och pasta som förpackas väl, helst i plast eller plåt, håller i åratal. Helkonserver har ofta bäst före-datum men kan inte bli dåliga om burken är hel och oöppnad. Däremot kan innehållet tappa i smak.

OBS: För listeriakänsliga personer, främst gravida och äldre med nedsatt immunförsvar, finns särskilda råd för vissa livsmedel. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida, livsmedelsverket.se

Vilket mögel är farligt?

Allt mögel är inte giftigt, och det finns sorter som till och med är önskvärda – som på brieost, i gorgonzola eller på vissa typer av salami och skinkor.

Men det farliga möglet är inte bara det som direkt ses, det går “rötter” en bra bit in i maten.

Möglig hårdost går att äta efter att du skurit bort mögelfläckarna och minst två centimeter runt angreppet.

Rejäl – gammaldags beredd – sylt och mos med minst 500 gram socker per kilo kan också räddas. Ta bort möglet och ett par centimeter av sylten under.

Enklast och bäst är att frysa in sylten. Likaså osten – riv och spar den i frysen om den börjar bli trött och närmar sig mögeldags.

Källor: Livsmedelsverket, Naturvårdsverket, Råd och Rön,  SVT Aktuellt, Må bra

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top