Efterlängtad – äntligen är Majblomman tillbaka!

Barn med gröna väskor syns återigen på gator och torg över hela landet. redo att sälja detta efterlängtade lilla vårtecken. Årets blomma är vit, årets första kund var drottningen.

Först ut att köpa majblommor är alltid H M Drottning Silvia, i egenskap av Majblommans högsta beskyddare. 10-åriga Lia Sorani och 12-årige David Netz stod för majblommeförsäljningen på Stockholms slott, redan i måndags: 

– Det var kul! Drottningen var jättesnäll och köpte många majblommor, säger Lia. David håller med:

– Ja, och det kändes nervöst. Men viktigt! Det känns bra att pengarna går till barn. 

Majblommans insamling går till barn i familjer i ekonomisk utsatthet, i Sverige. Ofta handlar det om att barn behöver vardagliga saker som nya gympaskor eller en jacka, men också om födelsedagspresenter och biobiljetter.

– Barn behöver få vara barn, särskilt under oroliga tider som nu. Och jag vill betona att Majblomman finns för alla barn vars familjer inte har råd med det allra nödvändigaste. Det spelar ingen roll om man kom till Sverige i går eller har vuxit upp här. Det viktiga är vad individen behöver för att må bra, säger Åse Henell, Majblommans generalsekreterare.

Som köpare kan man handla sina majblommor på klassiskt vis; barn med gröna väskor säljer majblommor till släkt, vänner och människor på stan. Det går utmärkt att betala digitalt. Varje barn har en egen QR-kod för betalning via Swish.

Majblomman har funnits sedan år 1907, och sedan dess verkat för barns rättigheter och möjligheter. Sedan millennieskiftet är organisationens främsta prioritet att motverka barnfattigdomen i Sverige. 

Fram till 1:a maj kommer årets blomma säljas på gator och torg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top