Säpo-chefen Charlotte von Essen: “Jag tror inte att jag har fått den här tjänsten för att jag är kvinna”

Hon är Sveriges första kvinnliga chef över Säkerhetspolisen och har som främsta uppgift att avvärja hot och attentat mot Sverige. Men när Charlotte von Essen inte säkrar landet från faror, då ägnar hon sig gärna åt trädgårdsarbete och polisserier.

Trebarnsmamman Charlotte von Essen, 58, är sedan den 1 oktober  förra året och sex år framåt chef för Säkerhetspolisen i Sverige. 

–  Jag är både stolt och glad över det här uppdraget. Jag kan inte tänka mig något viktigare, säger Charlotte över telefon. 

Charlotte är lite hemlig av sig och kan av naturliga skäl inte bli alltför privat. Vad annars vore att vänta av chefen för Säkerhetspolisen? 

 

Gillar “Tunna blå linjen”

Charlotte är en person med ett starkt rättspatos, som skippar matlåda på jobbet och som tycker att livets oväntade vändningar oftast blivit ganska bra. När hon inte bossar över Säkerhetspolisen umgås hon med familj och vänner, kopplar av med trädgårdsarbete, eller ger sig ut i skog och mark. Och får hon rekommendera något bra på tv så blir det polisserier för hela slanten: Den franska serien “Falsk identitet” och svenska “Tunna blå linjen”.

Charlotte von Essen

Bor I Stockholm. 

Familj Gift och har tre vuxna barn, samt en hund.  

Fritid Träffa vänner och familj. Trädgårdsarbete och koppla av i skog och natur.

Läser just nu ”Sen for jag hem” av Karin Smirnoff.   

Bakgrund Utbildad socionom och jurist. Jobbade som socialsekreterare innan hon bytte bana och blev jurist. Har en bakgrund som assessor från kammarrätten i Stockholm. 2001 började hon som rättssakkunnig i Justitiedepartementet. 2009 utnämndes hon till departementsråd och 2012 tillträdde hon som rättschef i Justitiedepartementet. Mellan 2016 och 2017 var hon lagman vid förvaltningsrätten i Uppsala. 2017 utsågs hon till biträdande säkerhetspolischef.

Aktuell Är sedan 1 oktober 2021 och sex år framåt chef för Säkerhetspolisen. Hon efterträder Klas Friberg, som valde att sluta av privata skäl. 

 Men i Charlottes nya jobb är det på riktigt. Säkerhetspolisens arbete handlar om att avvärja hot och attentat mot Sverige, att säkra framtiden för demokratin och se till att det som inte får hända inte heller händer. 

 

Spännande utmaning

Ett uppdrag hon tycker är spännande, men samtidigt utmanande, eftersom hotet mot Sverige har förändrats. Idag kommer det från både andra länder och från våldsbejakande extremister i Sverige. Hoten väntas dessutom öka de kommande åren. 

– Det är därför viktigt att tidigt bryta tillväxten av extremistmiljöer, säger Charlotte. 

Som ­exempel nämner Char­lotte ett fall i våras där Skol­inspektionen stängde två skolor i Örebro, efter att Säpo bedömt att barn troligtvis utsatts för islamistisk radikalisering och rekrytering till våldsbejakande miljöer. 

Säkerhetspolisen arbetar också med att se till att offentliga medel inte hamnar i organisationer som förespråkar våldsbejakande extremism. 

 

Brister i säkerheten

Samtidigt som säkerhets-
hoten har ökat mot Sverige ser Säkerhetspolisen också stora sårbarheter i skyddsvärda verksamheter, alltså verksamheter där det finns uppgifter och information som är känslig och som på olika sätt har betydelse för Sveriges säkerhet. 

– Det ökade hotet och stora bristerna i säkerhetsskyddet skapar ett stort gap, vilket jag tycker är allvarligt. Vi vet att främmande makt ständigt söker information om svenska hemligheter, säger Charlotte. 

 

Förhöjd risk

– För att tidigt kunna upptäcka hot och läsa krypterad information om exempelvis attentatsplaneringar krävs att vi får utnyttja den tekniska utvecklingen fullt ut, samt att vi har rätt kompetens till det, säger hon.

Säpo-chefen Charlotte von Essen:
Uppdrag: att avvärja hot och attentat mot Sverige.

Charlotte är artig och korrekt och känns väldigt påläst i ämnet. Hon är ingen gröngöling på Säpo utan kom dit som biträdande chef redan våren 2017 från ett jobb som lagman vid förvaltningsrätten i Uppsala, enhetschef och rättschef vid Justitiedepartementet, med ansvar för bland annat säkerhetspolisiära frågor. 

Att Charlotte tog över som Säkerhetspolischef just nu beror på att hennes företrädare Klas Friberg valde att avbryta sitt sexåriga uppdrag tre år i förväg, på grund av privata skäl. 

 

En driven chef

Inrikesministern Mikael Damberg sa under en presskonferens att regeringen varit väldigt nöjd med Klas Friberg och beklagade att han valt att sluta, men påpekade samtidigt att Säkerhetspolisen i Charlotte von Essen får en skicklig och driven chef med ett mycket gott renommé: 

“Charlotte har varit delaktig i ledningen av Säkerhetspolisen under flera år och är mycket väl lämpad att fortsätta att utveckla verksamheten för att kunna hantera de växande säkerhetshoten mot Sverige.”

 

Första kvinnan

Jag påpekar att hon blir den första kvinnliga Säpochefen och frågar hur det känns. 

– Jag tänker inte så mycket på det. Det är vem man är som person som spelar roll. Jag tror inte att jag har fått den här tjänsten för att jag är kvinna. 

Nej, Charlotte har en gedigen karriär på justitiedepartementet bakom sig. Hon började där som rättssakkunnig 2001, blev departementsråd 2009 och rättschef 2011.

Men hon började faktiskt sin yrkesbana som socialsekreterare i Rinkeby innan hon skolade om sig till jurist.    

– Det är värdefullt att ha arbetat inom en annan del av offentlig sektor och att ha fått inblick i det arbetet. Det är klart att man tar med sig mycket erfarenheter och kunskaper därifrån, inte minst respekten och förståelsen för den yrkesrollen. 

Att Charlotte sedan gjorde en spikrak chefskarriär var ingenting hon drömde om. Idag trivs hon dock väldigt bra med att vara chef. Hon tycker inte att en chef behöver gå in och detaljstyra, kontrollera och lösa de problem som finns, utan säger att chefens roll mer handlar om att peka ut de stora riktningarna i uppdraget. 

– Sedan är det medarbetarna som bäst kan utföra och lösa det. Jag tror på ett mer tillitsorienterat ledarskap, där ledaren tar vara på var och en av medarbetarnas kunskaper och kapacitet. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top