Krigets offer i Ukraina: Behovet är enormt – så kan du hjälpa

Miljontals barn, kvinnor och äldre lider svårt i det krigshärjade Ukraina. All hjälp behövs och även vanliga privatpersoners bidrag gör skillnad. Icakuriren har utrett det mest akuta hjälpbehovet och listat några organisationer du kan vända dig till om du vill göra en insats.

En lång rad olika hjälporganisationer i Sverige kraftsamlar för att kunna bistå Ukraina med akut hjälp. Och viljan att hjälpa till är stor. Enbart under krigets första dygn fick till exempel Röda Korset in tio miljoner kronor.

– Vi har också märkt ett stort engagemang. Det är i paritet med insamlingarna i samband med tsunamikatastrofen 2004, säger Else Berglund, chef för Act Svenska kyrkans humanitära enhet.

ACT-alliansen, Action by Churches Together som Act Svenska kyrkan är en del av, har funnits på plats med akut nödhjälp i Luhansk- och Donetskområdet i östra Ukraina sedan 2014.

Krigets offer i Ukraina: Behovet är enormt – så kan du hjälpa
Else Berglund

Vi är inte på plats i Ukraina med personal från Sverige utan genom våra samarbetsorganisationer, säger Else Berglund.

Läkare utan gränser har också haft team på platsen sedan konflikten med de ryskstödda utbrytarregionerna startade. Nu ansluter Rädda Barnen, Röda Korset, SOS Barnbyars katastroffond, Erikshjälpen och många fler till listan på olika hjälporganisationer som vill bistå den drabbade civilbefolkningen i Ukraina.

 

Enormt behov

Hjälpbehovet är enormt. Miljontals människor är på flykt undan den ryska invasionen och striderna. Omvärlden fruktar den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Flyktingmottagandet i grannländer som Polen och Rumänien har ökat lavinartat.

– Vi har team på plats i Ukraina för att utvärdera var behoven av akuta insatser är störst och var vi kan göra mest nytta, säger Sonja Leister, pressekreterare för Läkare utan gränser.

– Vi har verksamhet i Ukraina genom våra samarbetspartners inom ACT-alliansen. Men vi finns också i grannländerna Polen, Tjeckien, Ungern, Moldavien och Rumänien för att se till att flyktingmottagandet sker på ett korrekt och värdigt sätt, säger Else Berglund.

Vad är det största hjälpbehovet i Ukraina just nu?

– Mat, vatten och hygienartiklar. Vi har åkt ut med nödhjälp till de mest drabbade områdena, men också skickat ut mobila team längs flyktvägarna mot gränserna för att sätta upp Emergency Distribution Points vid gränsövergångarna, säger Else Berglund.

– Vi har olika team i Ukraina och håller nu på att undersöka hur vi kan anpassa våra insatser efter den senaste händelseutvecklingen, men det finns tyvärr inte mer konkret att säga i nuläget kring vad vi kommer att göra i landet, säger Sonja Leister.

På vilket sätt kan vanliga privatpersoner i Sverige bäst hjälpa civilbefolkningen i Ukraina?

– Genom att skänka pengar. Jag förordar inte att man skänker kläder eller förnödenheter eftersom det skapar distributionsproblem och riskerar att leda till kaos. Det är bättre att skänka pengar så att våra samarbetsorganisationer kan köpa mat och just de förnödenheter som behövs lokalt. Man kan swisha oss på 900 12 23 och ange “Akut” i meddelandefältet, säger Else Berglund.

 

Tacksamma för stöd

Läkare utan gränser har förutom akutvård i Donetskområdet bedrivit vård av hiv-patienter i Severodonetsk och tuberkulosvård i Zjytomyr. I takt med att striderna fortsätter bedömer man att tillgången till läkemedel och sjukvård blir avgörande.

Krigets offer i Ukraina: Behovet är enormt – så kan du hjälpa
Sonja Leister

– Vi är tacksamma om läsare vill stötta vår verksamhet genom att sätta in pengar på vårt plusgiro- eller bankkonto. Man kan också swisha direkt till oss på 900 60 32 och ange “Liv” i meddelanderutan, säger Sonja Leister.

Finns det risk att det blir brist på mat eller andra förnödenheter i Ukraina?

– Än så länge finns det tillgång till mat och vatten och därför är det bättre att köpa det som finns lokalt och på så sätt även stötta landets ekonomi. Vi fördelar pengarna vi får in till andra kyrkor och organisationer inom ACT-alliansen, säger Else Berglund.

Vilken hjälp behövs förutom mat, vatten och läkemedel?

– Det allra viktigaste är att flyktingarna kan få skydd undan striderna och tak över huvudet. Därutöver behövs filtar och madrasser till de kyrkor och andra lokaler där de söker skydd, säger Else Berglund.

Act Svenska kyrkan arbetar även för att flyktingarna ska få ett värdigt mottagande i länderna de kommer till och att de erbjuds psykologiskt stöd.

– Det är också viktigt att de får rätt och viktig information om vart de kan vända sig för att söka hjälp.

Har ni på Act Svenska kyrkan blivit kontaktade av svenskar som vill åka ner till Ukraina för att arbeta som volontärer?

– Vi har blivit kontaktade av personer som redan befinner sig i området som hör av sig till oss för att fråga vad de kan göra för att hjälpa till. Men jag vill bestämt avråda personer här i Sverige för att åka till Ukraina. Risken är stor att de skapar mer problem än hjälp om de reser dit.

Hur kommer ni att organisera hjälparbetet den närmaste tiden?

– Vi hade ett möte redan i fredags, andra krigsdagen, där vi inom ACT-alliansen beslutade att utöka vår pågående verksamhet i Ukraina, säger Else Berglund.

– Jag kan som sagt inte säga något mer konkret i nuläget, men vi inom Läkare utan gränser är vana vid att anpassa oss vid snabbföränderliga situationer i konfliktområden, säger Sonja Leister.

 

Se upp för oseriösa

Vad finns det för risker med det stora engagemanget för Ukraina?

– Att svenskarnas givmildhet utnyttjas av kriminella och oseriösa personer. Kolla alltid upp vilka som står bakom en insamling, om de har en hemsida på nätet och vilka kontaktpersoner de har. Tryggast är hjälporganisationer som har ett 90-konto eftersom de då har blivit granskade och uppfyller alla krav, säger Else Berglund.

 

Här kan du hjälpa

Organisationer som bistår civilbefolkningen i Ukraina:

 

Act Svenska kyrkans katastrofhjälp
Skänk pengar via Act Svenska kyrkans facebooksida. Swishnummer: 900 1223 (ange beloppet och skriv “Akut” i meddelanderutan).

 

Läkare utan gränser

Plusgiro: 900603-2

Bankgiro: 900-6032

Swishnummer: 900 60 32. (Ange beloppet och skriv “Liv” i meddelanderutan).

 

Röda Korset 

Swishnummer: 900 80 79
(för hjälp till folket i Ukraina).

 

Rädda Barnen

Länk till swishnummer på www.raddabarnen.se

 

SOS Barnbyar 

Länk till swishnummer på  https://sos-barnbyar.se

 

Radiohjälpens insamling för Ukraina

Plusgiro: 90 1950-6,

www.radiohjalpen.se

 

 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top